YDH- İsrail ekonomi gazetesi Globes, ABD Başkanı Donald Trump’ın Yemen’le bir ateşkes anlaşmasına varma kararının, İsrail’de “sürpriz” etkisi yaratmış olsa da bu durumun kendileri açısından “öngörülebilir bir diplomatik başarısızlık” olduğunu belirtti.
Trump yönetiminin içinde “son derece İsrail yanlısı bazı figürlerin yer aldığı tartışılmaz” olduğunu söyleyen Globes, “ancak aynı şekilde, bu kişilerin politikalarının temelinde ‘önce Amerika’ anlayışının yer aldığı da yadsınamaz.” dedi.
Gazete, ABD açısından bakıldığında, Ensarullah’ın “İsrail için olduğu kadar büyük bir tehdit teşkil etmediğini” ileri sürdü.
Globes’e göre, Ensarullah, Gazze Şeridi’ndeki savaş nedeniyle İsrail’i “zorlarken”; “Amerikalılar, daha çok Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılar ve tedarik zincirine verilen zararlar nedeniyle rahatsızlık duyuyor.”
Gazete, büyük denizcilik hatları için doğu ile batı arasındaki mesafeyi tekrar kısaltmanın ve savaştan önce dünya ticaretinin %14’ünün geçtiği rotayı yeniden canlandırmanın Trump için yeterli olacağını iddia etti.
Globes şöyle devam etti: “Bölgesel düzeyde bu durum, Süveyş Kanalı’nı kullanmak yerine alternatif rotalara yönelen gemiler nedeniyle aylık yaklaşık 800 milyon dolar kaybeden Mısır’a fayda sağlıyor. Ancak bu, İsrail açısından bir darbe niteliğinde. Şu anda Ümit Burnu’nu dolanan denizcilik şirketleri, ABD Başkanı ve Avrupalı liderlerin tedarik zincirini kısaltma ve maliyetleri düşürme yönündeki taleplerine kayıtsız kalamayacak. Öte yandan, Husiler İsrail’i hedef almaya devam edeceklerini açıkça belirttiği için, büyük nakliye hatlarının İsrail’e uğramaktan kaçınması ve bu durumun fiili bir ablukaya dönüşmesi riski doğuyor.”
Trump’ın ne Mısır’ı ne de İsrail’i umursadığını söyleyen gazete, “Onun amacı ABD çıkarlarına hizmet etmek. ABD, İsrail’in en yakın dostu olabilir ama bu, İsrail’e bir borcu olduğu anlamına gelmiyor.” dedi. “ABD Başkanı, selefi Joe Biden’ın engellediği silah sevkiyatlarını serbest bıraktı; bunu hem yakın dostu İsrail’e bir jest olarak yaptı hem de ABD savunma sanayisi için gelir kaynağı anlamına geldiği için.” diye ekledi.
Trump gelecek hafta Ortadoğu’ya ilk ziyaretini gerçekleştirecek; ancak mevcut plana göre İsrail bu turun içinde yer almıyor. İlk durağı, “ABD savunma sanayisinin en büyük müşterisi” olan ve 2020-2024 yılları arasında ABD’nin toplam silah ihracatının %12’sini alan Suudi Arabistan olacak. Ardından BAE ve Katar’ı ziyaret edecek.
Globes, İran’ın nükleer programının, İsrail için “varoluşsal bir tehdit” teşkil ettiğini fakat bu meselenin İsrail ile ABD’nin “ortak endişesi” olmaktan oldukça uzak olduğunu belirtti.
ABD yönetimi, Trump’ın ilk döneminde geri çekildiği Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ndan (JCPOA) biraz daha gelişmiş bir versiyon üzerinde çalışıyor.
Haberde, Trump’ın Ensarullah ile yaptığı “ateşkesin”, İran ve ABD arasında nükleer anlaşma sürecine yönelik “karşılıklı bir jest” niteliğinde olduğu ifade edildi.
Gazete, tüm bu gelişmelerin, ABD’nin İsrail’e yaptığı askeri yardımla ilgili “endişeleri artırdığını” söyledi.
Yıllar öncesinden başlayan son müzakere turunun aksine, İsrail’in “programın gerisinde kaldığı” bildirildi. Globes, bu eğilimin devam etmesi halinde İsrail’in 2029 yılına en yakın müttefikinden garantili bir yardım paketi almadan girme ihtimaliyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.