HTŞ'nin Paris temaslarında 'milat' vurgusu

08 Mayıs 2025

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Colani’ye destek vererek AB yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılacağını ve ABD’ye de benzer baskı uygulanacağını açıklamasının ardından, HTŞ dışişleri bakanı Esad Şeybani bunu 'dönüm noktası' olarak nitelendirdi.

YDH- Suriye'de faaliyet gösteren Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütünün lideri Colani'nin Paris’e gerçekleştirdiği kritik ziyaret,HTŞ 'dışişleri bakanı' Esad Şeybani tarafından değerlendirildi.

Şeybani, ziyareti “ülkeye uygulanan yaptırımların kaldırılması sürecinde bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan HTŞ 'dışişleri bakanı', temasların yalnızca diplomatik değil, aynı zamanda ekonomik ve güvenlik boyutları açısından da yapıcı sonuçlar doğuracağını belirtti.

Şeybani, Perşembe günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu ziyaret, bölgesel güvenliği güçlendirmenin yanı sıra, kalıcı barış ve yatırım için elverişli bir ortamın oluşmasına katkı sağlayacaktır,” ifadelerini kullandı.

Ziyaret kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Colani'nin gerçekleştirdiği ortak basın toplantısı, Şam’ın Avrupa ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığının sinyallerini verdi.

Macron, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin son Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in Aralık ayında görevden alınmasının ardından Avrupa’ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Colani'ye açık destek mesajı verdi.

Macron, Fransa’nın, HTŞ öncülüğünde kurulan yeni yönetimin iç ve dış politikalarının devamlılığından yana olduğunu belirtti:

“Colani mevcut reformist yaklaşımını sürdürdüğü sürece, biz de buna paralel adımlar atacağız. Avrupa Birliği yaptırımlarını kademeli olarak kaldırmayı planlıyoruz. Ardından, Amerikan müttefiklerimizi de benzer bir çizgiye çekmek için diplomatik baskıyı artıracağız.”

Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği’ne yönelik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin resmi önerisini 1 Haziran’da sunacağını açıkladı.

Hâlihazırda AB, bazı yaptırımları hafifletti ancak bireyler ve belirli kurumları hedef alan yaptırımların süresi yine 1 Haziran’da sona eriyor.

Bu yaptırımların tamamen kaldırılması için AB’ye üye 27 ülkenin oybirliği gerekiyor.

Dünya Bankası verilerine göre, Suriye’de 14 yıl süren iç savaşın ardından ülkenin yeniden inşası için gereken kaynak 250 milyar doları aşmış durumda.