YDH - Vatikan'da yapılan seçimin ardından Kardinal Robert Francis Prevost, Papa XIV. Leo adıyla Katolik Kilisesi'nin yeni ruhani lideri oldu.
İlk kez halkın karşısına çıkan Papa XIV. Leo, "diyalog yoluyla köprüler inşa etme" çağrısında bulunurken, dünya liderleri yeni papalık dönemine ilişkin umutlarını dile getirdi.
Yeni seçilen papa, Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'nın balkonundan yaptığı ilk konuşmada, "tüm halklara barış çağrısı" yöneltti.
Papa Leo, "diyalog yoluyla köprüler inşa etmeye" ve "korkusuzca, birleşmiş bir şekilde, Tanrı ile ve birbirimizle el ele ilerlemeye" davet etti.
ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, bu göreve gelen ilk Amerikalı olan yeni papa ile tanışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.
Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, X hesabından yaptığı paylaşımda yeni papayı memnuniyetle karşıladı. Petro, Papa Leo'nun Peru'da geçirdiği yıllara atıfta bulunarak onun "sadece bir Amerikalıdan daha fazlası" olduğunu belirtti.
Petro, Papa'nın "dünyadaki göçmen halklar için büyük bir lider olmasını ve şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde aşağılanan Latin Amerikalı göçmen kardeşlerimizi teşvik etmesini" umduğunu dile getirdi.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, merhum Papa Francis'in Gazze'ye yönelik saldırılara karşı duruşu nedeniyle cenaze töreninde İsrail'in sınırlı temsil edilmesinin ardından, "İsrail ile Kutsal Makam arasındaki ilişkileri ve Kutsal Topraklar ile tüm dünyadaki Yahudiler ile Hristiyanlar arasındaki dostluğu güçlendirmeyi" dört gözle beklediğini ifade etti.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, X hesabından yaptığı paylaşımda, Vatikan'ın "adaletin yeniden tesis edilmesi ve Moskova ile kalıcı barışın sağlanması" için Kiev'e "ahlaki ve manevi" desteğini sürdürmesini umduğunu belirtti.
Zelenskiy, ülkesinin "uluslararası hukuka saygı alanında Kutsal Makam'ın kararlı duruşunu, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya yönelik askeri saldırganlığını kınamasını ve masum sivillerin haklarını korumasını" takdir ettiğini ifade etti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise yeni papaya "başarı" diledi. Putin, "Rusya ile Vatikan arasında bizi birleştiren Hristiyan değerleri temelinde mevcut yapıcı diyalog ve işbirliğinin" gelişeceğine güvendiğini belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, X hesabından yaptığı paylaşımda, "yeni papalık döneminin barış ve umut taşıyıcısı olmasını" diledi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, "Kutsal Makam'ın çağımızın temel sorunlarını, özellikle iklim değişikliği, yoksulluğun azaltılması ve dünya genelinde barış ve adaletin teşvik edilmesi konularını ele almak için halkları ve ulusları bir araya getirmede özel bir rolü olduğunu" belirtti.
İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, Papa Leo'nun "umut ve birliğe ihtiyaç duyan bir dünyada diyaloğun güçlendirilmesine ve insan haklarının savunulmasına katkıda bulunmasını" umduğunu ifade etti.
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise ülkesinin Roma Kilisesi ile "benzersiz ilişkilerini pekiştirmeye hazır olduğunu" vurguladı.
Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, Papa'yı tebrik ederek, onun rolü aracılığıyla "bu zor zamanlarda dünyanın her yerindeki milyonlarca inanan için umut ve rehberlik sağladığını" belirtti.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise Papa Leo'nun konuşmasını "barış, kardeşlik ve sorumluluğa güçlü bir çağrı" olarak gördüğünü ifade etti.
Meloni, ülkesinin "Papa Francis'in çizdiği yaklaşıma uyan ruhani mirasına saygı ve umutla baktığını" vurguladı.
Vatikan, merhum Papa Francis'in yerine Amerikalı Kardinal Robert Francis Prevost'un seçildiğini duyurmuştu. Chicago doğumlu olan Prevost, Francis'in yakın bir yardımcısıydı ve ılımlı bir kişilik olarak tanınıyor.