Sinyore muhaliflerle ön şartsız görüşmeye hazır

01 Ocak 1970

SAAF-Lübnan Başbakanı Fuad Sinyore, Hizbullah liderliğindeki hükümet karşıtlarıyla daha önce

SAAF-Lübnan Başbakanı Fuad Sinyore, Hizbullah liderliğindeki hükümet karşıtlarıyla daha önce ileri sürdüğü ön şartları öne sürmeden görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

 

Lübnan Başbakanlığı bir açıklama yaparak, “Başbakan Sinyore, hükümet karşıtlarıyla ön şart ileri sürmeden görüşmeye hazır olduğunu bildiriyor; fakat bu görüşmeler ülkedeki anayasanın hükümsüz bırakılmasına sebep olmamalıdır” ifadesine yer verdi.

 

Lübnan’da yaşanan bunalımın sebebinin, hükümet karşıtlarının anayasanın dışına çıkmasından kaynaklandığını belirten Sinyore, hükümet karşıtlarının görüşlerini demokratik olmayan yollarla dışa vurduğunu ifade etti.

 

Hizbullah liderliğindeki hükümet karşıtlarının kabinedeki bakanlıkların üçte birini istemesini kabul etmeyen iktidardaki 14 Martçı grubun yapılan diyalog görüşmelerini terk etmeleri üzerine geçen yılın 11 Kasım’ından beri Lübnan’da siyasi bunalım zirveye çıktı.

 

Hizbullah ve Emel partilerine mensup 5 bakanın istifasından sonra Cumhurbaşkanı Emil Lahud’un yasa dışı olarak ilan ettiği Sinyore hükümeti, ABD ve Arap ülkelerinin desteğiyle hükümette kalmayı sürdürüyor.

 

Hükümet karşıtlarının başbakanlık binası önünde aylardır sürdürdüğü gösteriler sebebiyle iş yapamaz halde bulunan Sinyore kabinesi, muhaliflerin üçte bir oranındaki bakanlık talebini reddediyor.

 

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in yaptığı görüşmeden sonra Lübnan’daki bunalımın çözülmesi yönünde gelişmeler kaydedilmiş, parlamentodaki çoğunluğun lideri Sa’d Hariri, Meclis Başkanı Nebih Berri ile defalarca görüşmede bulunmuştu.