Fransa, Nijer'deki uranyum varlıklarını satıyor

18 Mayıs 2025

Fransız nükleer yakıt şirketi Orano, Nijer'deki uranyum varlıklarını satma olasılığını değerlendiriyor. Bu karar, Nijer'deki askeri yönetimle ilişkilerin bozulması ve Fransa'nın bölgedeki nüfuz kaybının bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

YDH - Fransız nükleer yakıt üretim şirketi Orano'nun, Nijer'deki uranyum varlıklarını satma olasılığını değerlendirdiği bildirildi.

Financial Times (FT) gazetesinin haberine göre, bu karar Fransa'nın bölgedeki nüfuz kaybının son teyidi olabilir.

Gazetede yer alan makalede, satış kararının Nijer'deki askeri yöneticilerle ilişkilerin kopma noktasına gelmesinin ardından gündeme geldiği belirtildi.

Orano'nun ülkede hükümetle ortak girişim kapsamında üç madeni işlettiği, ancak FT'nin işaret ettiği üzere, haziran ayında projelerden birini kaybettiği ve "mali baskı" nedeniyle bir diğerindeki çalışmaları durdurduğu ifade edildi.

Orano o dönemde, Nijer'in 2023'teki darbenin ardından uranyum ihracatını engellediğini ve ortak girişime yönelik yükümlülüklerini yerine getirmeyi durdurduğunu açıklamıştı.

Geçen yılın aralık ayında Orano'nun artık Nijer'deki iştiraklerinden hiçbirini kontrol etmediği ve devlete karşı birçok uluslararası tahkim davası açtığı öğrenildi.

FT'nin makalesinde, "Bu durum Orano'yu Nijer'deki varlıklarını satma olasılığını değerlendirmeye itti. Orano'nun çekilmesi, Fransa'nın bölgedeki nüfuz kaybının ve Paris'in eski sömürgelerinde etki sahibi olmayı amaçladığı Françafrique politikasının başarısızlığının son teyidi olacaktır," ifadelerine yer verildi.

Satış sürecinin, Orano'nun varlıklarına Rus ve Çinli alıcıların ilgi göstermesi nedeniyle Fransız hükümeti için "siyasi açıdan karmaşık" olabileceği kaydedildi.

Şirket yetkilileri, gazeteye olası varlık satışı hakkında yorum yapmaktan kaçınarak tahkim davalarına odaklandıklarını belirtti.

Bununla birlikte, "birkaç tarafın" grubun Nijer'deki madencilik varlıklarına ilgi gösterdiğini ve "isterlerse teklif sunmakta serbest olduklarını" doğruladılar.

FT, olası alıcılar arasında, ismi açıklanmayan Orta Doğulu bir yatırımcıyla ortak satın alma konusunda temas halinde olan Curzon Uranium'u da saydı.