Trump'ın Körfez turu, zor durumdaki Boeing'e can suyu oldu

19 Mayıs 2025

ABD Başkanı Donald Trump'ın körfez turu, ABD'li uçak üreticisi Boeing için bir dönüm noktası oldu. Katar, Suudi Arabistan ve BAE ile imzalanan milyarlarca dolarlık anlaşmalar, mali sıkıntılar ve üretim sorunlarıyla boğuşan şirkete rahat bir nefes aldırdı.

YDH - ABD'li uçak üreticisi Boeing, ABD Başkanı Donald Trump'ın körfez ülkelerine düzenlediği ziyaret sırasında Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzaladığı toplamda 100 milyar doları aşan uçak satış anlaşmalarıyla gündeme geldi.

Al-Monitor sitesinin haberine göre, bu anlaşmalar, son dönemde mali ve üretim sorunlarıyla boğuşan şirket için önemli bir başarı olarak değerlendiriliyor.

En dikkat çekici anlaşma, 14 Mayıs'ta Katar Hava Yolları ile imzalanan ve 210 adede kadar uçağı kapsayan 96 milyar dolarlık dev bir sipariş oldu.

Bu sipariş, Boeing tarihindeki en büyük tekil sipariş olarak kayıtlara geçti.

Doha'daki imza töreninde Boeing CEO'su Kelly Ortberg ile birlikte yer alan Donald Trump, anlaşmanın önemine vurgu yaparak, "Bu bir rekor Kelly, Boeing'i tebrik ederim. Bu uçakları teslim edin, teslim edin," dedi.

Al-Monitor'a göre Trump'ın bu son ifadesi, şirketin son dönemde uçak teslimatlarında yaşadığı ve hem ABD başkanını hem de körfezdeki büyük müşterileri hayal kırıklığına uğratan gecikmelere bir gönderme niteliği taşıyor.

Site, Trump'ın Suudi Arabistan, Katar ve BAE'yi kapsayan turunun, Boeing'in Orta Doğu'daki olumsuz gidişatını tersine çevirmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Katar Hava Yolları'nın geniş gövdeli uçaklar için verdiği bu büyük sipariş, Boeing'in Riyad'da bir başka anlaşmaya imza atmasından sadece bir gün sonra geldi.

Suudi Arabistan destekli küresel uçak kiralama şirketi Avilease, 30 adede kadar Boeing 737-MAX uçağı sipariş ettiğini duyurdu.

Trump'ın Katar'dan sonraki durağı olan BAE'de de anlaşmalar devam etti.

Boeing ve General Electric Havacılık, Etihad Hava Yolları'ndan 28 adet 787 ve 777X tipi uçak için 14,5 milyar dolarlık bir taahhüt aldı.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 12 milyar dolar zarar açıklayan ve mali bir krizle mücadele eden ABD'li uçak üreticisi, ölümcül kazalar, üretimdeki gecikmeler, kalite kontrol sorunları ve müşteri memnuniyetsizliği gibi bir dizi olumsuzlukla dolu çalkantılı bir dönemi atlatmaya çalışıyor.

Bu zorluklara ek olarak, Trump'ın küresel ticaret politikaları da Boeing için yeni belirsizlikler yaratmıştı.

Geçtiğimiz ay ABD'nin uyguladığı gümrük vergileriyle ilgili yaşanan gerilimler sırasında Çin, ABD'li şirketten yeni uçak kabulünü durdurmuştu.

Bloomberg'in 13 Mayıs tarihli haberine göre, Pekin yönetiminin ABD-Çin ticaret müzakerelerindeki ilerleme ışığında bu yasağı kaldırdığı belirtilse de gümrük vergilerinin Boeing ve Airbus'ın hâkim olduğu ticari havacılık sektörü için yeni zorluklar yaratma potansiyeli devam ediyor.