Halid Meşal'den Suudi Arabistan’a sürpriz ziyaret

01 Ocak 1970

SAAF-Birkaç gün önce Suudi Arabistan’a giden Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal’in dün de

SAAF-Birkaç gün önce Suudi Arabistan’a giden Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal’in dün de sürpriz bir şekilde yeniden Suudi Arabistan’a gittiği bildirildi.

 

Fransız Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Filistinli bir yetkili, Suudi Arabistan’ın Arap barış planı konusunda Hamas’ı ikna çabaları çerçevesinde Halid Meşal’i yeniden davet ettiğini belirti.

 

Suudi Arabistanlı bir diplomatik kaynak ise Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal’in dün gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyaretinde Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal’la da görüştüğünü ve Faysal’a 28 Mart’ta yapılacak Arap zirvesinde ortaya konacak Arap konsensüsünü destekleyeceğini ifade ettiğini söyledi.

 

Arap Birliği zirve toplantısında 2002 yılında Suudi Arabistan tarafından sunulan İsrail’le barış planının gündeme getirileceği ve bununla Hamas’ın da bu plana katıldığı şeklinde bir görüntü verileceğini belirten uzmanlar, Suudi Arabistan’ın el-Fetih’le Hamas’ı Mekke Anlaşması çerçevesinde uzlaştırmakla İsrail’le ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda önemli bir inisiyatif almış olduğuna dikkat çekiyorlar.

 

2002 yılında Arap planına karşı çıkan İsrail, Filistinli mültecilerin geri dönüşüyle ilgili maddelerin değiştirilmesi durumunda Arap planına olumlu baktığını açıkladı.

 

Hamas’ın Arap planını desteklemesi durumunda İsrail’i tanımaya yanaşmayan tutumunda önemli bir değişiklik yaptığını göstermiş olacağı belirtiliyor.