YDH - İsrail'in kuzey sınırında Hizbullah'ın operasyonları nedeniyle evlerinden tahliye edilen 19-35 yaş arası her üç genç yetişkin yerleşimciden ikisi, bölgeye geri dönmeyi düşünmüyor ya da bu konuda tereddüt yaşıyor.
Tahliye edilenleri temsil eden Lobby 1701 adlı kuruluş tarafından dün Knesset (parlamento) milletvekillerine sunulan anket, bu çarpıcı durumu ortaya koydu.
Lobby 1701’in Genç İsrailliler Özel Komisyonu ile paylaştığı rakamlara göre, tahliye edilen genç yetişkinlerin yüzde 84’ü henüz yerleşimlere geri dönmedi.
JNS'in aktardığına göre ankete katılanların yüzde 67’si ise "fiziksel güvenlik eksikliği, ekonomik kaygılar ve bölgedeki zayıf altyapı" nedeniyle kesinlikle geri dönmeyi düşünmediğini veya isteksiz olduğunu belirtti.
Ayrıca, 19-35 yaş arası tahliye edilenlerin yüzde 70'i zihinsel dayanıklılıklarında düşüş yaşadığını bildirirken, yarısının travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) geliştirdiği tespit edildi.
7 Ekim 2023'te savaşın patlak vermesi ve Hizbullah'ın ertesi gün başlayan neredeyse günlük hava operasyonları üzerine yaklaşık 16 bin genç yerleşimci, hükümet emriyle kuzeyden tahliye edilmişti.
Binlerce yerleşimci de kendi isteğiyle bölgeden ayrılmıştı.
Lobby 1701'in kurucularından Raz Malka, Knesset komisyonu üyelerine, "7 Ekim'den önce Kiryat Şimona'da 25 arkadaştık; bugün sadece biri kaldı," dedi.
Malka, "Geri dönmeye istekli gençler bölgeyle ideolojik bir bağdan bahsediyor ancak büyük çoğunluk değişim umudunu yitirdi. Eğer gençler geri dönmezse, bölgede nüfus artışı olmayacak ve sonunda orada yaşayacak kimse kalmayacak," diye ekledi.
İsrail hükümeti, 5 Ocak'ta sınıra yakın riskli bölgelerden tahliye edilen 60 bin yerleşimcinin mart ayına kadar geri dönüşünü teşvik etmek için 3,4 milyar şekellik (918 milyon dolar) bir plan açıklamıştı.