Riyad zirvesi 18 siyasi maddeyi görüşecek

01 Ocak 1970

SAAF-Çarşamba günü Suudi Arabistan Kralı Abdullah b. Abdulaziz başkanlığında toplanacak olan 19. Arap zirvesi’ne

SAAF-Çarşamba günü Suudi Arabistan Kralı Abdullah b. Abdulaziz başkanlığında toplanacak olan 19. Arap zirvesi’ne Arap ülkelerinin devlet başkanları, kralları, emirlerinin yanı sıra BM Genel sekreteri ile İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri ve Avrupa ve Afrika Birliği Başkanlığı’ndan da temsilciler katılacak. Arap Birliği, zirvede 18 siyasi maddeyi içeren bir belgenin yanı sıra ekonomi ve toplumsal işler bakanlarının yasa tasarısını ve Arap Birliği’nin mali fonunu görüşecek.

 

Zirve eski dönem başkanı olan Sudan lideri Ömer Hasan el-Beşir’in Hartum zirvesi kararlarının uygulanması, temsilcisi Dr. Mustafa Osman İsmail’in Hamas ve el-Fetih anlaşmazlığı konusundaki çalışmalarını inceleyen raporunu da tartışacak. Yine Lübnan’da gönderdikleri temsilcinin Lübnanlı taraflar arası temaslarını ve Beşir’in Irak konusunda gönderdiği mesajlarını da görüşecek.

 

Irak konusunu tartışacak olan zirve, siyasi ve güvenlik krizinin çözümü için ortak bir Arap perspektifi sunacak; Irak’ın bağımsızlığı, birliği ve Arap kimliğine vurgu yapılacak; Irak’ın bölünmesine ilişkin çağrıları reddedecek; içişlerine karışılmamasını isteyecek; silahlı milislerin ortadan kaldırılması istenecek; Arapların Bağdat’la diplomatik ilişkilerinin açılmasına ilişkin Hartum zirvesinde alınan kararı görüşecek.

 

Riyad Zirvesinin bir diğer müzakere konusunu da Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın Arapların ortak hareket etmesi, Araplara yönelik tehditler, Arap Birliği’nin çalışmaları, Filistin, Irak ve Lübnan konusundaki önerilerine ilişkin raporu olacak. Arap ülkeleri, Ortadoğu’nun kitle imha silahlarından arındırılması bunun başında da nükleer silahtan arındırılmasını görüşecek.

 

Zirve İran’ın Birleşik Arap Emirliklerine ait olduğu savunulan el-Cezr bölgesini de tartışacak. Zirvenin dinler arası diyalogu, medeniyetler arası diyalogu, Muammer Kaddafi’nin 2001 yılında Amman’da düzenlenen zirvede sunduğu fikirleri ve Arap Birliği üyelerinin barışçıl nükleer enerjiyi kullanması konularını ele alması bekleniyor. Zirvede Arap-Afrika, Arap-AB, Arap-Çin ilişkilerini de görüşecek.