YDH - Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Suriye'ye yönelik yaptırımları, Siyonist rejimin güvenliğinin sağlanması ve Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi gibi kesin koşullara bağlı olarak üç aşamalı bir plan çerçevesinde kaldırmayı hedeflediği bildirildi.
Bu gelişmelerle eş zamanlı olarak, üç Filistinli grup liderinin Suriye'yi terk ettiği ve Washington'ın Thomas Barrack'ı Suriye özel temsilcisi olarak görevlendirdiği öğrenildi.
Associated Press ajansının haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı politika ve planlama ekibi tarafından hazırlanan ve ABD yönetimine sunulan belge, yaptırımların kaldırılmasına yönelik yol haritasını detaylandırıyor.
Plana göre Washington, yaptırımları başlangıçta kısa vadeli muafiyetlerle geçici olarak kaldıracak.
Yaptırımların tamamen sonlandırılması ise İsrail'e karşı faaliyet yürüten Filistinli grupların Suriye'den çıkarılması, Türkiye, Irak ve Ürdün'ün de dahil olduğu bir koalisyon aracılığıyla IŞİD ile mücadelede işbirliği yapılması ve son aşamada Suriye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesi gibi "katı" olarak nitelendirilen şartlara bağlanıyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta Suudi Arabistan ziyareti sırasında yaptırımların kaldırılacağı yönündeki açıklamalarına rağmen, Washington'ın bu konuda henüz somut adımlar atmadığı bir dönemde bu planın ortaya çıkması dikkat çekiyor.
HTŞ rejminin ise Filistinli grupların faaliyetlerini kısıtlayarak ve İsrail ile doğrudan ve dolaylı temasları artırarak bu şartları yerine getirme çabasında olduğu belirtiliyor.
Nitekim HTŞ rejiminden bir heyetin Tel Aviv'e ziyaret gerçekleştirdiği ve bir güvenlik heyetinin Bakü'de İsrailli bir heyetle görüştüğü, ayrıca Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin aracılığıyla dolaylı temasların da kurulduğu ifade ediliyor.
ABD Başkanı Trump, Amerikan medyasına yaptığı açıklamalarda, Suriye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin "ülkedeki durumun istikrara kavuşması ve iç düzenin sağlanmasına" bağlı olduğunu vurguladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt de Trump'ın Suudi Arabistan'da Ebu Muhammed el-Colani (Ahmed eş-Şaraa) ile yaptığı görüşmeye işaret ederek, Trump'ın mevkidaşını İsrail ile İbrahim Anlaşmaları'nı imzalamak da dahil olmak üzere beş ana konuda teşvik ettiğini belirtti.
HTŞ rejiminin Washington'ın şartlarını yerine getirmesini sağlama ve bu dosyanın yönetimini büyük ölçüde Türkiye'ye devretme çabası kapsamında ABD, Başkan Trump'a yakınlığı ve Körfez ülkelerinin liderleriyle güçlü bağlarıyla bilinen Thomas Barrack'ı Suriye özel temsilcisi olarak atadı.
Trump'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hayranlığını dile getirdiği ve Suriye'nin kontrolünü ele geçirmesinden dolayı tebrik ettiği biliniyor.
Barrack, atanmasının ardından yaptığı resmi açıklamada, "Trump, müreffeh bir Orta Doğu ve kendi içinde ve komşularıyla barış içinde yaşayan istikrarlı bir Suriye için net bir vizyon ortaya koydu," dedi.
Barrack, "Başkan, 13 Mayıs'ta yeni hükümetin ülkeyi istikrara kavuşturmasını sağlamak için Suriye'ye yönelik katı ABD yaptırımlarını kaldırma taahhüdünde bulundu," diyerek bu aşamada bölgesel işbirliğinin önemine işaret etti.
"Bu şekilde, Türkiye ve Körfez ülkeleri de dahil olmak üzere bölgesel ortaklarımızla işbirliği içinde, Suriye hükümetinin barış, güvenlik ve refah umudunu yeniden tesis etmesini sağlıyoruz," diye ekleyen Barrack, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun halihazırda bu vizyonun uygulanmasından sorumlu olduğunu açıkladı.