Hoşyar Zebari’den Araplara sert tepki

01 Ocak 1970

SAAF-Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak anayasasında yapılacak değişiklikler konusunda

SAAF-Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak anayasasında yapılacak değişiklikler konusunda Araplardan emir almaya ihtiyaçlarının olmadığını söyledi.

 

Arap Birliğine üye ülkelerin dışişleri bakanları düzeyinde yaptığı dünkü toplantıya katılan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, bugün bir açıklamada bulunarak “Anayasada yapılacak değişiklikler, anayasada belirlenen ölçülere göre gerçekleştirilecek bir görevdir ve biz bunu kimseden emir almadan gerçekleştirmeye kararlıyız” dedi.

 

Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının dünkü toplantısında Sünni Araplara daha fazla imtiyazlar veren değişiklikler yapılması istenmişti.

 

Bu isteğin 28 Mart’ta yapılacak olan zirve toplantısının bildiri taslağına da eklendiği belirtilirken, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, “Bizim kendi halkımıza karşı görevlerimiz var ve biz görevimizi de biliyoruz. Hiçbir Arap ülkesinden emir almaya ihtiyacımız yok. Buradan şunu ilan ediyorum, ulusal uzlaşma Irak halkını ilgilendirir, sizi değil” diye konuştu.

 

Irak hükümetinin “Baasçıları temizleme yasası”nı yeniden gözden geçirdiğini belirten Zebari, bunun ulusal uzlaşma çerçevesinde atılmış bir adım olduğunu ifade ederek “Irak da Arap ülkelerinden terörizmle mücadele etmesini ve sınırlarını kontrol etmesini istemektedir” diye konuştu.