Kürt parlamenterden anayasanın laikleştirilmesi önerisi

01 Ocak 1970

SAAF-Kuzey Irak’taki Kürt bölgesi parlamentosuna mensup milletvekillerinden Suzan Khale Şehab

SAAF-Kuzey Irak’taki Kürt bölgesi parlamentosuna mensup milletvekillerinden Suzan Khale Şehab öncülüğündeki bir grup, yerel yönetim anayasasının 7. maddesinin değiştirilmesi için çalışma başlattı.

 

Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölge Yönetimi anayasasının 7. maddesi, “İslam, Kürdistan’daki yasamanın temel kaynaklardan biridir” ifadesini içeriyor.

 

KDP’ye bağlı bir yayın organının muhabirine açıklamada bulunan Suzan Khale Şehab, “Kürdistan bölgesinin içinden ve dışından kişilerin oluşturduğu bir grup, anayasa taslağından 7. maddenin kaldırılması için çalışma başlattı” dedi.

 

Grubun politikacılardan, parlamento üyelerinden ve insan hakları alanında faaliyet gösteren kişilerden oluştuğunu belirten Şehab, 7. maddenin değiştirilmesi gerektiğini belirterek bunun demokrasiye aykırı olduğunu söyledi.

 

Kürt bölgesinde Hıristiyanların, Yezidilerin ve Kakei’lerin de yaşadığını belirten Kuzey Iraklı parlamenter, “İslam Kürdistan halkının çoğunluğunun dini değildir” diye konuştu.

 

Grubun 7. maddenin değiştirilmesi için şimdiye kadar 4 bin imza topladığını açıklayan Şehab, bunu, birkaç gün içerisinde anayasayı hazırlama komisyonuna sunacaklarını söyledi.

 

Kürdistan bölgesi anayasasının 7. maddesinde “İslam Kürdistan bölgesi halkının çoğunluğunun dinidir ve Kürdistan bölgesindeki yasamanın temel kaynaklarından biri olacaktır” ifadesi yer alıyor.