Halilzad: el-Kaide’ye karşı Sünni cephe oluşturuyoruz

01 Ocak 1970

SAAF-ABD’nin Irak’taki silahlı grupları el-Kaide’ye karşı birleştirerek bu örgüte karşı Sünni bir

SAAF-ABD’nin Irak’taki silahlı grupları el-Kaide’ye karşı birleştirerek bu örgüte karşı Sünni bir cephe oluşturduğu iddia ediliyor.

 

ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın, Irak’taki bazı silahlı gruplarla görüştüğünü açıklaması, ABD’nin el-Kaide’ye karşı Sünni bir cephe oluşturmaya çalıştığı yönündeki kanaatleri pekiştirdi.

 

Geçtiğimiz gün New York Times gazetesine Irak’taki bazı silahlı gruplarla temas halinde olduğunu belirten Zalmay Halilzad dün gece Associeted Press Haber Ajansı’na verdiği demeçte de “bu görüşmeler, el-Kaide örgütüne karşı yeni bir cephe oluşturma amacına dönüktür” dedi.

 

“ABD’li yetkililer de tıpkı Iraklı yetkililer gibi Iraklı isyancılarla çeşitli görüşmelerde bulundu; ama bu görüşmelerin hedefi, isyancı grupları el-Kaide’ye karşı birleştirmektir” diyen Halilzad, Iraklı silahlı gruplarla el-Kaide arasında yakın dönemlere kadar yakın ilişkiler bulunduğunu, ama son aylarda bu ilişkilerin soğuduğunu söyledi.

 

Iraklı silahlı grupların temsilcileriyle yapılan görüşmelerin ABD’nin Irak büyükelçiliği ve bazı Amerikalı askeri yetkililer tarafından Bağdat’ta gerçekleştirildiği belirtilirken, Halilzad, el-Kaide ile silahlı gruplar arasındaki ilişkilerin soğumasından yararlanarak silahlı grupları el-Kaide’ye karşı birleştirmeye çalıştıklarını söyledi.

 

Halilzad, dün de ABD’nin Nuri el-Maliki hükümetine ülkedeki güvenlik sorunlarını çözmesi için süre verdiğini belirtmiş, 30 Haziran’a kadar şiddet olaylarında azalma olmaması halinde ülkesinin Maliki hükümetine verdiği desteği keseceğini belirtmişti.