Almanya’dan İsrail’e mesafe

27 Mayıs 2025

Avrupa’dan İsrail’in saldırılarına yönelik nadir bir eleştiri yükseldi. Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul, Gazze’deki insani krize dikkat çekerek İsrail’e koşulsuz desteğin sorgulanması gerektiğini belirtti.

YDH- Almanya Dışişleri Bakanı Johannes Wadephul, ülkesinin İsrail’e verdiği desteğin, zorlayıcı bir tutumla meşrulaştırılamayacağını vurguladı.

Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail’in yürüttüğü soykırım kapsamında gıda ve ilaç erişiminin engellenmesini eleştiren Wadephul, bu durumun kendisinde ''derin bir şok'' yarattığını ifade etti.

Reuters’a verdiği radyo röportajında konuşan Wadephul, “Antisemitizmle mücadeleye bağlılığımız ve İsrail’in varlık ve güvenlik hakkına verdiğimiz tam destek, Gazze’deki çatışmalarda siyasi bir araç olarak kullanılmamalıdır,” dedi.

Wadephul ayrıca, “Şu an, yeni hangi adımların atılması gerektiğini ciddi şekilde değerlendirme noktasındayız,” diyerek Almanya’nın mevcut tutumunu gözden geçirme sinyali verdi.

Ancak söz konusu olası adımlara ilişkin detay paylaşmadı.

Öte yandan, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarına ilişkin endişelerini dile getirdi. Ürdün Kralı 2. Abdullah ile yaptığı telefon görüşmesinde, yerinden edilmiş sivillerin barındığı bir okulun İsrail tarafından bombalanmasını “kınanacak” bir eylem olarak tanımladı.

Komisyon tarafından yayımlanan resmi görüşme tutanağında von der Leyen'in şu ifadelerine yer verildi:

“İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarının artması, sivil altyapının hedef alınması – ki bu, yerinden edilmiş Filistinli ailelerin sığınak olarak kullandığı bir okul dâhil olmak üzere – ve sivillerin, aralarında çocukların da bulunduğu kişilerin yaşamını yitirmesi son derece korkunçtur.”