Arap zirvesinin sonuç bildirisi taslağı

01 Ocak 1970

SAAF-Yarın yapılacak Arap zirvesi sonrasında yayınlanacak olan sonuç bildirisinin taslağı basına

SAAF-Yarın yapılacak Arap zirvesi sonrasında yayınlanacak olan sonuç bildirisinin taslağı basına sızdırıldı.

 

El-Arabiya televizyonunun haberine göre yarın düzenlenecek olan Arap Birliği zirve toplantısından sonra yayınlanacak olan sonuç bildirisinin taslağında en dikkat çekici madde “Arap barış girişimi ve uluslar arası belgeler doğrultusunda Ortadoğu Barışı’nın yeniden ihya edilmesi” oldu.

 

Bildiride barışın uluslar arası meşru kararlar, Arap barışı girişimi ve “Yol Haritası” doğrultusunda doğrudan müzakereler yoluyla gerçekleştirilebileceği vurgulanıyor.

 

Bildiri taslağında Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in girişimiyle Filistinli grupların bir araya geldiği Mekke Anlaşması övülürken, İsrail’in Mescid-i Aksa’nın “Mağribliler Kapısı”nda yaptığı kazı çalışmaları kınanıyor.

 

Bu bölgede yapılması düşünülen metro projesi şiddetle kınanırken projenin müteahhitliğini yapacak olan iki Fransız şirketinden bu projeden vazgeçmesi, Fransız hükümetinden de konuyla ilgili gerekli adımları atması isteniyor.

 

Bildiri taslağında İsrail’in Kudüs’teki en eski Müslüman mezarlığında müze yapma projesine karşı çıkılmasının zorunluluğuna vurgu yapılıyor.

 

Bildirinin Irak’la ilgili bölümünde ise mezhep ihtilaflarıyla mücadelenin zaruretine değinilerek mümkün olan en kısa zamanda geniş kapsamlı bir ulusal uzlaşma konferansı düzenlenmesinin gerekliliği belirtiliyor.

 

Irak anayasasındaki “Baasçıların temizlenmesi” türünden bazı maddelerin yeninden gözden geçirilmesinin istendiği taslakta bunun siyasi intikam arayışları yönünde bir araç olarak kullanılabileceği belirtiliyor ve Irak’taki servetin adil bir şekilde dağıtılması gerektiği ifade ediliyor.

 

Lübnan konusunda ise Arap zirvesinde Lübnan hükümetinin sunduğu 7 maddelik bir plan ve Şeba Çiftlikleri konusunda özel bir plan öneren BM talebi teyit ediliyor.

 

Lübnan’ın siyasi tercihler konusundaki egemenlik hakkının hukuki örgütler ve ilkeler çerçevesinde desteklendiğinin belirtildiği taslakta Hariri cinayeti sanıklarının uluslar arası mahkemeye sevki ve bu davayla ilgili diğer cinayetlerin mahkeme edilmesi vurgulanıyor.

 

Bildiride ayrıca Lübnan’daki Filistinli mültecilerin iskanına dönük çabalar konusunda uyarı yapılıyor ve Lübnan hükümetinin Filistinli mültecilerin sorunlarını kampların içinde çözme yönündeki kararı olumlu karşılanıyor.

 

Bildiride son olarak Lübnanlı tüm siyasi gruplardan birbiriyle diyalog kurmaları ve anayasaya ve Taif anlaşmasına bağlı kalmaları isteniyor.