Suud el-Faysal: İsrail savaşı ya da barışı seçmelidir

01 Ocak 1970

SAAF-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, İsrail’in ülkesinin önerdiği barış planını

SAAF-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, İsrail’in ülkesinin önerdiği barış planını kabul etmemesi halinde inisiyatifin “savaş efendileri”nin eline geçeceğini söyledi.

 

İngiliz Daily Telegraph gazetesine bir demeç veren Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, İsrail’in savaş veya barıştan birini seçmek zorunda olduğunu belirterek “Tel-Aviv eğer Arap barış planını kabul etmezse, o zaman İsrail’in kaderi savaş efendilerinin eline geçer” dedi.

 

Bugün düzenlenen Arap zirvesine ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’ın önerdiği barış planını kabul etmemesi halinde İsrail’in aslında barışı istemediğinin anlaşılacağını belirten Faysal, “Biz barış planımızda İsrail için önemli imtiyazlar vermeyi öngördük. İsrail eğer 1967 sınırlarından çekilirse, tüm Arap ülkeleri İsrail’i resmen tanıyacak” dedi.

 

“Ortadoğu’da barışın gerçekleşmesi için her şeyi yapıyoruz, şimdi barışa eğilimli olduğunu gösterme sırası İsrail’de” diyen Faysal, barışın tek taraflı olarak gerçekleştirilemeyeceğini ifade etti.

 

İsrail’in barış planını kabul etmemesi durumunda belki bazı Arap ülkelerinin İsrail’i tanıyabileceğini ama bunun İsrail’e bir faydasının olmayacağını söyleyen Faysal: “Örneğin en büyük Arap ülkesi olan Mısır İsrail’i tanıdı; ama bununla İsrail’in eline ne geçti? İsrail’in uluslar arası durumunda bir değişiklik mi oldu?” diye konuştu.

 

Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat’ın Camp David’de 1978’de İsrail’le yaptığı anlaşmaya kadar İsrail’i tanımayan Arap ülkeleri, 2007’deki Riyad zirvesiyle 1967 toprakları karşılığında İsrail’le diplomatik ilişkiler kurmayı öneriyor.