Zevba aşireti el-Kaide’ye savaş ilan etti

01 Ocak 1970

SAAF-El-Kaide örgütünün geçen cuma günü başarısız bir bombalı saldırı girişiminde bulunduğu

SAAF-El-Kaide örgütünün geçen cuma günü başarısız bir bombalı saldırı girişiminde bulunduğu Irak Başbakan Yardımcısı Selam el-Zevbai’nin de mensubu olduğu Zevba aşireti el-Kaide’ye karşı savaş ilan etti.

 

Irak gazetelerinin güvenlik kaynaklarına dayanarak bildirdiğine göre Bağdat’ın batısındaki Ebu Gureyb bölgesinde yaşayan Zevba aşireti, Başbakan Yardımcısı Selam el-Zevbai’ye yönelik intihar saldırısı düzenleyen el-Kaide örgütüne karşı savaş ilan etti.

 

Selam el-Zevbai’nin Zevbai aşiretine mensup, el-Kaide üyesi bir koruma görevlisi, geçtiğimiz cuma günü intihar saldırısı düzenlemiş ve Başbakan Yardımcısı Selam el-Zevbai’nin yaralanmasına sebep olmuştu.

 

Aralarında Selam el-Zevbai’nin kardeşinin de bulunduğu 9 kişinin ölmesine ve 15 kişinin de yaralanmasına sebep olan saldırı sonrasında el-Kaide Zevba aşiretine yönelik saldırılarını arttırmış, dün de Ebu Gureyb bölgesinde düzenlediği silahlı saldırıyla aşiretin lider Zahir ed-Dari ez-Zevbai ile beraberindeki iki kişiyi öldürmüştü.

 

Irak’ta yayınlanan bağımsız el-Meda gazetesi, Zevba aşiretinin, El-Enbar’da “el-Enbar Kurutuş Şurası” adlı bir grup oluşturan aşiretlerle birlikte el-Kaide’ye karşı savaş ilan ettiğini belirtti.

 

Gazetenin bildirdiğine göre Zevba aşiretiyle el-Enbar aşiretleri, Ebu Gureyb bölgesini el-Kaide’den temizleme konusunda anlaşmaya vardılar.

 

El-Kaide örgütü, Suudi Arabistan uyruklu “Ebu Abdurrahman” adlı liderinin Ebu Gureyb bölgesinde öldürülmesinden sonra Zevba aşiretine karşı saldırılarını arttırdı.

 

El-Kaide, Zevba aşiretiyle, güvenlikten sorumlu Başbakan Yardımcısı Selam el-Zevbai’yi, Ebu Gureyb bölgesinde militan toplamaya çalışan Ebu Abdurrahman’ı öldürmekle suçluyor.

 

Öte yandan Sünni aşiretlerle el-Kaide arasında Bağdat’ın batısında yaşanan çatışmalarla el-Kaide örgütünün yeni bir aşamaya geldiği yorumları yapılıyor.

 

El-Enbar bölgesinde el-Kaide’ye karşı birlik oluşturan Sünni aşiretlerle el-Kaide yanlısı olan aşiretlerin arasında da çatışmaların yaşandığı haberleri geliyor.

 

El-Enbar bölgesinden gelen haberlere göre el-Enbar Kurtuluş Şurası’nın liderliğine seçilen Settar Ebu Reyşe’nin aşireti olan el-Buveysi aşireti, daha çok el-Kaide örgütüne verdiği destekle tanınan Ulema Heyeti Başkanı Haris ed-Dari’nin aşireti ile çatışmalar yaşıyor.

 

El-Kaide’nin eylemlerini “direniş” olarak niteleyen Haris ed-Dari, Irak hükümetinin ülkedeki mezhebi çatışmaları tahrik ettiği gerekçesiyle hakkında çıkardığı tutuklama emrinden dolayı Ürdün’de yaşıyor.