Mülteci sorunu konusunda ABD, Suudi Arabistan, İsrail gizli görüşmesi

01 Ocak 1970

SAAF-Suudi Arabistan, ABD ve İsrail arasında Filistinli mültecilerin sorunu ile ilgili gizli

SAAF-Suudi Arabistan, ABD ve İsrail arasında Filistinli mültecilerin sorunu ile ilgili gizli görüşmelerin yapıldığı açıklandı.

 

İsrail’de yayınlanan Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre Amerika, Suudi Arabistan ve İsrail arasında yapılan gizli görüşmelerde 1948 yılındaki savaştan dolayı mülteci durumuna düşmüş Filistinlilere halen yaşadıkları ülkelerde kalmaları karşılığında tazminat ödenmesini kararlaştırdılar.

 

2002 yılında Suudi Arabistan tarafından sunulan ve bugün toplanan Riyad zirvesinde de onaylanması beklenen Arap planı İsrail’in 1967 topraklarından çekilmesi karşılığında tüm Arap ülkelerinin İsrail’le ilişkilerini normalleştirmesini öngörüyor.

 

Arap planına ilkesel olarak olumlu yaklaşan İsrail, plandan mültecilerin geri dönüşünü öngören maddelerin çıkarılmasını talep ediyor.

 

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan, ABD ve Körfez’deki Arap ülkeleri, Filistinli mültecilerin halen yaşamakta olduğu ülkelerdeki durumlarının iyileştirilmesi için milyarlarca dolar ödeyeceğini yazdı.

 

 

İsrail’de yayınlanan Haartez gazetesiyle başta el-Cezire televizyonu olmak üzere Katar’dan yayın yapan bazı Arap medya kuruluşları, 25 Mart’ta Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Prens Bender bin Sultan’ın İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le görüştüğünü bildirmişti.

 

BM’nin Filistinli mültecilerle ilgili verdiği rakamlara göre halen 4 milyondan fazla Filistinli mülteci bulunuyor ve bunların çoğu Filistin, Lübnan, Ürdün, Suriye ve Libya’da yaşıyor.