Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinde laiklik anketi

01 Ocak 1970

SAAF-Kuzey Irak’taki yerel yönetim anayasasının İslam’ı yasamanın temel kaynaklarından biri

SAAF-Kuzey Irak’taki yerel yönetim anayasasının İslam’ı yasamanın temel kaynaklarından biri olarak gören 7. maddesinin değiştirilmesi için kamuoyu oluşturma çabaları sürerken bölgede yapılan bir ankete göre katılımcıların yüzde 53.4’ü din ile devlet işlerinin ayrılması gerektiğini düşünüyor.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği Basın ve Enformasyon Bürosu’nun haberine göre Süleymaniye, Erbil, raniye, Halebce ve Kelar kentlerinde anayasanın 7. maddesinin değiştirilmesi konusunda yapılan bir ankete katılanların yüzde 53.4’ü din ve devlet işlerinin yarı olması gerektiğini düşünürken yüzde 45.6’sı 7. maddenin değiştirilmesine karşı çıktı.

 

Ankete katılanların yüzde biri ise Kürdistan bölgesindeki yasaların dini ya da gayri dini olmasının kendileri açısından önem taşımadığını belirtti.

 

Anketin Kürt bölgesi içinden ve dışından 4 bin civarındaki kişi ve kuruluşun girişimiyle düzenlendiği belirtilirken bu yerel ve uluslar arası kuruluşların Kürt bölgesindeki anayasanın 7. maddesinin değiştirilmesini destekledikleri bildiriliyor.

 

“İslam Kürdistan bölgesi halkının çoğunluğunun dinidir ve Kürdistan bölgesindeki yasamanın temel kaynaklarından biri olacaktır” ifadesinin yer aldığı anayasanın 7. maddesinin değiştirilmesi konusundaki öncülüğü Kürt bölgesi parlamentosuna mensup milletvekillerinden Suzan Khale Şehab yapıyor.