Mutteki: İngiltere ihlali kabul etmedikçe askerler bırakılmayacak

01 Ocak 1970

SAAF-İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, İngiliz askerlerinin serbest bırakılmasının İngiltere

SAAF-İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, İngiliz askerlerinin serbest bırakılmasının İngiltere hükümetinin yapılan sınır ihlalini kabul etmesine bağlı olduğunu söyledi.

 

Riyad’da katıldığı Arap zirvesinden ülkesine dönen İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Mehrabad Havaalanında İran VMH haber ajansı muhabirine yaptığı açıklamada “İngiliz hükümeti, askerlerinin Irak sularında olduğunu iddia ediyor, uydu konum belirleme (GPS) teknolojisiyle ortaya konan veriler bu askerlerin İran karasularında olduğunu ispat etmektedir” dedi.

 

“İngiliz hükümeti bu durumu kabul ederse görüşme için ön adımlar atılabilecek ve meselenin süratle çözümü için yapılacak girişimler başlatılabilecektir” diyen Mutteki, İran’ın konuya siyaset ve propaganda açısından değil, teknik ve hukuki açıdan baktığını söyledi.

 

İngiliz Savunma Bakanı Backett’in kendisiyle yaptığı telefon görüşmesinde İngiliz konsolosluk görevlilerinin tutuklu askerlerle görüştürülmesini istediğini söyleyen Mutteki, “Telefon görüşmesinde kendisine tutuklananlar hakkında yapılan araştırmaların tamamlanmasından sonra konvansiyonların öngördüğü süreçler içerisinde bu kişilerle görüştürülmenin mümkün olabileceği söylendi” dedi.