Emil Lahud Hizbullah lideri gibi konuştu

01 Ocak 1970

SAAF-Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud, Riyad’da toplanan Arap zirvesinde yaptığı konuşmada

SAAF-Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud, Riyad’da toplanan Arap zirvesinde yaptığı konuşmada Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah gibi konuştu.

 

Arap barış planından, Filistinli mültecilerin durumuna ve bölgesel sorunlardan Lübnan’daki iç sorunlara kadar birçok konuya değinen Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud konuşmasında şu ifadelere yer verdi.

 

“Arap ülkeleri gittikçe yükselen birçok tehlikeyle karşı karşıyadır. İsrail, Kral Abdullah’ın elini uzattığı barış inisiyatifini geçersiz kılmak ve içeriğini boşaltmak istiyor. İsrail, özellikle Filistinli mültecilerin yurtlarına dönmelerine karşı çıkıyor.

 

Ulusal tavrı ve İsrail’e karşı duruşuyla belirginleşen tavrı dolayısıyla İsrail Lübnan’a yeniden saldırdı. Lübnan halkı hep birlikte milli ordusuna ve milli direnişine bağlandı.

 

Bugün İsrail içerisinde siyasi oluşumların çeşitli sıkıntılarına şahit oluyoruz. Nitekim Temmuz savaşından çok önceleri İsrail’in bu savaşı planladığını öğrenmiş bulunuyoruz. Öğrendiğimiz diğer bir şey ise bir halk hakkını müdafaa etmek isterse ve ortak tutum sergilerse ne kadar güçlü ekonomisi, askeri gücü ve politik gücü olursa olsun düşmana karşı muzaffer olur.”

 

33. Günlük Hizbullah İsrail savaşı sırasında Suudi Arabistan ve diğer bazı Arap ülkelerinin tavrına da göndermede bulunan Lübnan Cumhurbaşkanı Lahud sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bazıları bu tutumun üç günden fazla sergilenemeyeceğini söylemişlerdi. Oysa biz ilk günden beri Lübnan halkının direnişi destekleyeceğini ve direnişin zafer kazanacağını söylemiştik. Ki bu da oldu… Eğer bizler böyle olmazsak halklarımız önümüze geçer…

 

Şu anda Lübnan’da var olan politik sorun, içerideki unsurların ihtilafa düşmemeleri gereken bir konuda ihtilafa düşmelerinden dolayıdır. Hepimiz adil bir şekilde Hariri suikastının arkasında nelerin döndüğünü bilmek ve arkasında kim varsa onu cezalandırmak istiyoruz.”