Musk, Silikon Vadisi yatırımcılarının telefonlarına çıkmıyor

07 Haziran 2025

Amerikalı milyarder Elon Musk, Başkan Donald Trump ile yaşadığı anlaşmazlığın ardından, şirketlerine milyarlarca dolar yatırım yapan Silikon Vadisi yatırımcılarıyla iletişimini kesti. Trump'ın kamu borcu tavanını yükselten ve vergi indirimlerini uzatan yeni yasa tasarısı, ikili arasında gerilime neden oldu.

YDH - Amerikalı milyarder Elon Musk'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile yaşadığı anlaşmazlığın ardından, şirketlerine milyarlarca dolar yatırım yapan Silikon Vadisi yatırımcılarıyla iletişimini kestiği bildirildi.

Financial Times gazetesinin Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen bir bağışçısı ve yatırımcısına dayandırdığı haberine göre, Musk gelen telefon çağrılarını yanıtsız bırakıyor.

Gazeteye konuşan kaynak, "Elon kimsenin telefonunu açmıyor. Şirketlerine milyarlarca dolar yatıranlarınkini bile... Vadi çıldırmış durumda," ifadelerini kullandı.

Anlaşmazlığın nedeni vergi tasarısı

Trump ve Musk arasındaki anlaşmazlık, haziran ayı başında kamu borcu tavanını yükselten ve vergi indirimlerini gevşeten yeni bir yasa tasarısı nedeniyle patlak verdi.

Bu gerilimin ardından Trump, bütçeden tasarruf etme yöntemi olarak Musk'ın şirketlerine sağlanan devlet teşviklerini geri çekebileceğini belirtti.

Makalenin yazarları, Silikon Vadisi'nde "çatlakların" haftalardır ortaya çıktığını belirtiyor. Teksas Senatörü Ted Cruz da dahil olmak üzere hem Musk'ın hem de Trump'ın destekçileri, ikiliye ilişkilerini düzeltmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Tesla ve SpaceX'e yatırım yapan milyarder Tim Draper da Hükümet Verimliliği Dairesi'nin (DOGE) kurtarılması gerektiğini belirterek, Trump ve Musk'ın birlikte "iyi bir ilerleme" kaydettiğini söyledi ve "pire için yorgan yakmamalarını" tavsiye etti.

Trump'ın "Big Beautiful Bill" (BBB) olarak adlandırılan yasa tasarısı, 2017'deki ilk başkanlık döneminde getirdiği vergi indirimlerinin uzatılmasını, kamu borcu tavanının 4 trilyon dolara çıkarılmasını, askeri harcamaların bir defaya mahsus 150 milyar dolar artırılmasını ve ABD'nin güney sınırına duvar inşaatını da içeren göçmenlik kontrolü için ek 175 milyar dolar ayrılmasını öngörüyor.

Kriz nasıl tırmandı?

Elon Musk, 3 Haziran'da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı bir paylaşımda, başkanın kongre harcamalarına ilişkin tasarısını "çirkinlik" olarak nitelendirdi.

Bu eleştirinin ardından Trump, Musk'tan yasayı değil başkanı eleştirmesini istedi.

İkilinin "harika bir ilişkisi" olduğunu ancak bunun bu şekilde devam etmeyebileceğini söyleyen Trump'a karşılık Musk, desteği olmadan Trump'ın seçimleri kaybedeceğini iddia etti.

Cumhuriyetçi lider ise bu iddiaya, iş insanının "tükendiğini" düşündüğü için ondan "gitmesini" istediğini söyleyerek yanıt verdi.