Suriye’ye 5 ayda 425 bin kişi döndü

09 Haziran 2025

8 Aralık 2024’ten bu yana 425 binden fazla Suriyeli, gönüllü dönüş programıyla ülkesine döndü. Türkiye dönüşlerin başını çekerken, Lübnan’daki Arida Sınır Kapısı’nda da yoğun geçiş yaşandı.

YDH- Suriye Kara ve Deniz Limanları Genel Kurumu’nun verilerine göre, 8 Aralık 2024’ten bu yana 425 binden fazla Suriyeli, gönüllü geri dönüş programı kapsamında komşu ülkelerden ülkesine döndü.

Aynı süreçte Avrupa ve Körfez ülkelerinden gelen on binlerce gurbetçi de ülkeye giriş yaptı.

Genel Kurum’un Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, en fazla dönüş Türkiye’den gerçekleşti.

Kurumun Halkla İlişkiler Müdürü Mazen Alluş, devlet ajansı SANA’ya yaptığı açıklamada, yalnızca Türkiye’den dönen Suriyeli sayısının 250 bini aştığını belirtti.

Alluş, ayrıca Lübnan, Ürdün ve Irak’tan da on binlerce kişinin Suriye’ye dönüş yaptığını kaydetti.

Sınır kapılarının sadece komşu ülkelerden değil, Avrupa, Körfez ve diğer bölgelerden gelen gurbetçileri de ziyaret veya kalıcı dönüş amacıyla kabul ettiğini aktaran Alluş, kısa süre önce yeniden açılan Lübnan’daki Arida Sınır Kapısı’nda yolcu trafiğinde dikkat çekici bir artış yaşandığını ve sadece birkaç gün içinde 20 binden fazla kişinin bu kapıdan geçtiğini ifade etti.

Suriyelilerin ülkeye dönüşünü teşvik etmek amacıyla hükümetin aldığı önlemler kapsamında, Lübnan’dan dönen vatandaşlara tam gümrük muafiyeti sağlandığı bildirildi.

Bu muafiyet, gerekli belgelerin ibraz edilmesi halinde, özel araçlarla taşınan mobilya ve kişisel eşyaları da kapsıyor.

Uygulamanın, güvenli ve onurlu dönüş hedefi doğrultusunda hayata geçirildiği belirtildi.

Alluş, Kurban Bayramı sonrasında Arida Sınır Kapısı üzerinden Lübnan ile Suriye arasında kalıcı bir ticaret hattının açılması için hazırlıkların sürdüğünü açıkladı.

Kapının altyapı ve hizmet tesislerinin yenilenme sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Alluş, geri dönenlerin nihai varış noktalarına güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlamak ve ulusal istikrarı güçlendirmek adına sınır kapılarında lojistik ve idari kolaylıkların genişletilmeye devam edildiğini vurguladı.