Laricani: İngiltere en başta yapması gerekeni şimdi yapmaya başladı

04 Mart 2007

SAAF-İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, İngiliz askerlerin iadesiyle

SAAF-İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, İngiliz askerlerin iadesiyle ilgili müzakerelerin başladığını bildirdi.

 

İran radyosuna bir demeç veren Ali Laricani, “müzakereler mantıklı bir seyir izlerse bu, mevcut şartların değişmesini sağlar ve meselenin çözümü yönünde bir süreç başlatır” dedi.

 

İngiliz askerlerinin İran karasularını nasıl ihlal ettiği konusunda da açıklamada bulunan Laricani, İngiliz askerlerinin bir Hint gemisini incelemek isterken İran karasularına girdiklerini ve bunun da İran’ın ulusal egemenliğini ihlal anlamına geldiğini söyledi.

 

İngiliz birliklerinin İran karasularını daha önce de ihlal ettiğini hatırlatan Laricani, yapılan görüşmeler sonucu İngiliz yetkililerin ihlalin tekrarlanmayacağı konusunda güvence verdiğini belirtti.

 

Meselenin çözümü konusunda doğal olan yolun, konunun öncelikle İran ve İngiliz yetkililer tarafından incelenmesi ve karşı tarafın hatasını kabul etmesiyle çözüme bağlanması olduğunu söyleyen Laricani, İngiltere’nin bu konuda farklı bir tutum izlediğini belirterek şöyle dedi: “Onlar ise İran’ın karasularının ihlal edilmesi doğal, İran halkının buna itiraz etmesi ise anormal bir durummuş gibi davrandılar.”

 

AB’nin konuyla ilgili tutumunu da eleştiren Laricani, “İngiltere, en başında yapılması gerektiği üzere şu an İran Dışişleri Bakanlığı nezdinde müzakereleri başlatmış bulunuyor, süreç bu şekilde devam ederse mantıken şartlar değişir ve sorunun çözümü yönünde ilerlenir” dedi.