Lübnanlı parlamenterler: Önce meşru hükümet sonra mahkeme

04 Mart 2007

SAAF-Lübnan parlamentosundaki hükümet karşıtı parlamenterler eski başbakanlardan Refik Hariri

SAAF-Lübnan parlamentosundaki hükümet karşıtı parlamenterler eski başbakanlardan Refik Hariri cinayeti konusunda uluslar arası bir mahkeme kurulmasını kabul edebileceklerini; ama öncelikle meşru bir ulusal birlik hükümetinin kurulması gerektiğini açıkladılar.

 

Lübnan parlamentosunun önünde bir araya gelen hükümet yanlısı 14 Martçı grubun temsilcileriyle buluşan hükümet karşıtı parlamenterler, bir bildiri yayınlayarak Refik Hariri cinayetinin aydınlatılmasının zaruretine inandıklarını belirttiler.

 

Bu konuda hükümet yanlısı gruplarla işbirliği yapabileceklerini belirten muhalif parlamenterler yayınladıkları bildiride 14 Martçıları ülkede yaşanan siyasi bunalımın anlaşmayla çözülebilmesi için çaba göstermeye çağırdı.

 

Sa’d Hariri liderliğindeki el-Mustakbel partisi, Refik Hariri cinayeti konusunda bir uluslar arası mahkeme kurulması için meclise teklif götürmüştü.

 

Lübnan Meclis başkanı Nebih Berri ise meşru bir hükümet kuruluncaya kadar meclis genel kurulunu toplantıya çağırmayacağını açıkladı.

 

Berri'nin bu açıklamasından sonra 14 Martçılar, ülkede yaşanan siyasi krizden Lübnan meclis başkanı Nebih Berri'yi sorumlu tuttuklarını ifade ettiler.