Necef Cuma İmamı: Teröristler Iraklı değil

04 Haziran 2007

SAAF-Necef Cuma İmamı Seyyid Sadreddin Kabanci, hangi mezhepten olursa olsun Irak’ın seçkin

SAAF-Necef Cuma İmamı Seyyid Sadreddin Kabanci, hangi mezhepten olursa olsun Irak’ın seçkin alimlerinin dini vahdetten ve milli birlikten yana olduğunu belirterek terör eylemleri yapanların Irak dışından gelenlerle eski rejim mensupları olduğunu söyledi.

 

İran’da bu yıl yirmincisi düzenlenen Ulusalar arası Vahdet Konferansı’nda bir konuşma yapan Necef cuma imamı Sadreddin Kabanci, “dini ve milli birlik, bağımsızlık ve özgürlük kurulan Irak yönetiminin ana esaslarıdır” dedi.

 

35 yıllık Saddam rejiminin yıkılmasından sonra kurulan Irak yönetiminde Şii, Sünni, Kürt, Hıristiyan vb etnik ve mezhebi tüm kesimlerin yer aldığını belirten Kabanci, her türlü bölücülükten ve tekelcilikten uzak durulduğunu ifade etti.

 

Irak’taki tüm seçkin alim ve şahsiyetler açısından dini ve milli birliğin inancın temel ilkelerinden olduğunu belirten Kabanci, “Irak’ta halen devam eden terör ve insanlık dışı eylemler Irak’taki gruplardan ve kesimlerden kaynaklanmamaktadır, dışarıdan gelen bazı tekfirci gruplarla eski diktatör rejime bağlı unsurlar birbiriyle işbirliği yaparak Müslümanlar arasında ayrılık çıkarmaya çalışmaktadır” dedi.

 

Ülkedeki siyasi sürece katılan herkesin tekfirci gruplarla eski diktatör rejim bağlılarının terörüne ve saldırılarına maruz kaldığını belirten Kabanci, “bugün teröre maruz kalanlar sadece Şiiler değil, Sünniler de vahşi saldırılara maruz kalıyorlar” diye konuştu.

 

Irak’taki yeni yönetimin dayandığı ikinci önemli temelin bağımsızlık olduğunu belirten Ayetullah Kabanci, “ülkedeki muhtelif dini, mezhebi ve etnik kesimler arasında bu konuda icma bulunmaktadır, işgalciler bölgeyi ve ülkeyi terk etmeye mecburdur” dedi.

 

Bazı Arap ülkelerini ve medya kuruluşlarını da eleştiren Kabanci, “maalesef bazı Arap ülkeleri diktatör Saddam rejimini destekliyor, 15 milyon seçmeni bulunan Irak’ta 11 milyon kişinin oy vermesi teröristlerin saldırı tehdidine maruz kalıyor ve bu görmezden geliniyor. Saddam’ın yıllar boyu süren diktatör rejimi boyunca geniş çaplı katliamlara maruz kalan Irak halkının acıları görmezden gelinerek Saddam’ın ölümünün ardından ağıtlar yakılıyor” diye konuştu.