İranlı diplomat: CIA görevlilerinden ağır işkence gördüm

04 Temmuz 2007

SAAF-Irak polisi üniforması giymiş kişilerce iki ay kadar önce kaçırılan İran’ın Bağdat Büyükelçiliği

SAAF-Irak polisi üniforması giymiş kişilerce iki ay kadar önce kaçırılan İran’ın Bağdat Büyükelçiliği 2. Katibi Celal Şerefi, kendisini Irak’taki CIA görevlilerinin kaçırdığını ve CIA görevlilerinin ağır işkencelerine maruz kaldığını belirtti.

 

Fars haber ajansına açıklamalarda bulunan İran’ın Bağdat Büyükelçiliği 2. katibi Celal Şerefi, kendisinin CIA’ya bağlı çalışan Irak Muhaberatı (istihbarat servisi) elamanlarının işbirliğiyle kaçırıldığını belirtti.

 

Kaçırıldıktan sonra ağır işkencelere maruz kaldığını belirten Şerefi, halen tedavi görmekte olduğunu söyledi ve muhabire bedenindeki işkence izlerini gösterdi.

 

“Bağdat’ta bir caddede alışveriş yaparken Irak Savunma bakanlığı kimlik kartları taşıyan kişiler tarafından ABD’lilere ait olduğu bilinen bir araçla kaçırıldım. Beni Bağdat havaalanı yakınlarındaki bir askeri üsse götürdüler. Orada Arapça ve İngilizce konuşan kişiler tarafından sorgulandım” diyen Şerefi, kendisine İran’ın Irak’taki nüfuzu konusunda sorular sorduklarını ve İran’ın Şii, Sünni ve Kürt gruplara yaptığı yardımların miktarını öğrenmek istediklerini belirtti.

 

“Cevaplarımın İran ve Irak hükümetleri arasındaki resmi ilişkiler çerçevesinde olduğunu gören CIA görevlileri, işkencelerini arttırdılar ve günler boyu geceli gündüzlü işkenceler yaptılar” diyen Şerefi, Irak hükümetinin baskılarını arttırması üzerine kendisini serbest bırakmaya mecbur olduklarını söyledi.

 

Kendisinin Bağdat havaalanı civarında serbest bırakıldığını belirten Şerefi, oradaki insanların yardımıyla İran Büyükelçiliğine döndüğünü açıkladı.