Diyala’daki aşiretlerle el-Kaide arasında çatışma

04 Ağustos 2007

SAAF-Irak’ın Diyala iline bağlı Buhruz ve Şehrban bölgelerindeki aşiretlerle el-Kaide arasında

SAAF-Irak’ın Diyala iline bağlı Buhruz ve Şehrban bölgelerindeki aşiretlerle el-Kaide arasında çatışmalar yaşandığı bildiriliyor.

 

Diyala İl Meclisi Başkanı İbrahim Baclan, düzenlediği basın toplantısında kendilerini “direniş” olarak adlandıran Arap aşiretlerinin el-Kaide’ye karşı bir grup oluşturduğunu belirterek söz konusu grubun el-Kaide’ye karşı savaş açtığını söyledi.

 

Diyala’daki Sünni Arap aşiretlerinin masum insanları hedef alan el-Kaide’ye karşı savaş ilan ettiğini belirten Iraklı yetkili, bu aşiretlere bağlı gruplarla el-Kaide arasında son birkaç gün içerisinde birçok çatışma yaşandığını bildirdi.

 

Güvenliği sağlamaya dönük operasyonların kentteki güvenlik sorunlarını önemli ölçüde azalttığını belirten İbrahim Baclan, Diyala ve Bakuba bölgesindeki teröristlerin Kürt bölgesi sınırındaki Karatepe bölgesine kaçmaya başladıklarını söyledi.

 

El-Kaide örgütünün el-Enbbar ve Diyala bölgelerindeki Sünni aşiretleri kurduklarını ilan ettikleri “Irak İslam Devleti”ne biat etmeye zorlaması ve Sünni gruplara yönelik saldırılarını arttırması sebebiyle bölgedeki Sünni aşiretler ve silahlı gruplar el-Kaide’ye karşı tavır almaya başladı.

 

El-Kaide’nin Ulema Heyeti Lideri Haris Dari’nin yeğenini öldürmesi, el-Kaide’yi daha önce “direniş” olarak niteleyen Irak Ulema Heyeti’ni de karşısına almasına sebep oldu.

 

Irak’taki Sünni aşiretlerin el-Kaide örgütüne yönelik mücadele başlatmaları üzerine, el-Kaide de Sünni bölgelerde klor yüklü tankerlerle gerçekleştirdiği bombalı saldırılarını arttırdı.