Ayetullah Sistani: Samerra olayında gizli eller vardı

04 Ağustos 2007

SAAF-Irak’ın en etkili dini mercilerinden Ayetullah Sistani, Samerra’daki Peygamber torunlarının

SAAF-Irak’ın en etkili dini mercilerinden Ayetullah Sistani, Samerra’daki Peygamber torunlarının türbesine düzenlenen bombalı saldırıda Irak’ta mezhep savaşı çıkarmayı hedefleyen bir takım gizli eller gördüklerini belirtti.

 

İsna haber ajansının bildirdiğine göre Ayetullah Sistani’nin daveti üzerine Irak’a giden İranlı alimlerden Tahiri İsfahani, Ayetullah Sistani ile 9 gün süren uzun görüşmelerde bulundu. Ziyaret sırasında babasına eşlik eden Ayetullah Tahriri İsfahani’nin oğlu Muhammed Tahiri, babasıyla Ayetullah Sistani arasındaki görüşmeler konusunda İsna haber ajansına açıklamalarda bulundu.

 

Muhammed Tahiri’nin verdiği bilgilere göre Ayetullah Sistani, Irak’taki siyasi süreçten güvenlik sorunlarına kadar bir dizi konuda açıklamada bulundu.

 

“İşgalciler, Irak’ta Batı yasalarına uygun bir anayasa hazırlamak istediler” diyen Ayetullah Sistani, kendisinin Irak’ta İslam’a aykırı yasalar çıkarılmasına engel olacak bir anayasa hazırlanması konusunda ısrar ettiğini belirtti.

 

Herhangi bir karar alırken, ülkedeki muhtelif grupların ve kişilerin görüşlerine başvurduğunu söyleyen Ayetullah Sistani, karar verdikten sonra da bunu yazılı olarak çeşitli gruplara sunduğunu ifade etti.

 

Samerra’daki Peygamber torunlarının türbesine yapılan bombalı saldırı konusunda da açıklamada bulunan Ayetullah Sistani, “Samerra olayında birtakım gizli ellerin olduğunu müşahede ettik. Olaydan sonra durumu kontrol etmeye çalıştık, Şii grupları kontrol ettik, eğer bu kontrol olmasaydı, olay intikam saldırılarına girişilebilirdi. Düşmanlar, etnik ve mezhebi ihtilafları körüklemek, intikam saldırılarına zemin hazırlamak ve Irak’taki durumu kaosa sürüklemek istediler; fakat biz Şiileri kontrol etmeye çalıştık ve bu şekilde düşmanların Irak’ta yaratılan durumdan istifade etmesini önlemek için çaba gösterdik” dedi.