Hizbullah, Şam’daki kiliseye yönelik terör saldırısını kınadı

23 Haziran 2025

Hizbullah, Şam’ın Duveyle bölgesindeki Mar İlyas Kilisesi’ni hedef alan terör saldırısını sert bir şekilde kınayarak, bu saldırının tekfirci ideolojiye ve Suriye’yi bölmeyi, mezhep çatışması çıkarmayı amaçlayan dış destekli komplolara dayandığını belirtti.

YDH- Hizbullah, Suriye’nin başkenti Şam’ın doğusundaki el-Duveyle mahallesinde bulunan Mar İlyas Kilisesi’ne yönelik ve çok sayıda sivilin ölümüne ve yaralanmasına yol açan terör saldırısını “alçakça bir suç” olarak niteledi.

Hizbullah, bu saldırının “aşırı tekfirci ideolojinin vahşetini bir kez daha gözler önüne serdiğini” belirtti. Açıklamada, bu tür eylemlerin hiçbir ilahi dinle bağlantısı olmadığını, aksine “Amerikan-Siyonist ekseni tarafından desteklenen şeytani bir yapının ürünü” olduğunu vurguladı. Bu yapının, bölge halkları arasında ayrılık yaratma ve çatışma çıkarma amacıyla devreye sokulduğu ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu korkunç saldırı, istikrarı bozmayı ve bölmeyi amaçlayan aşırıcı grupların oluşturduğu sürekli tehdidi bir kez daha ortaya koymuştur.” Saldırının, jeopolitik çıkarlar doğrultusunda terörizmi kullanan kötü niyetli güçler tarafından düzenlendiği belirtildi.

Hizbullah, bu tür suçların Suriye halkının birliğini bozamayacağını vurguladı. Hareket, Suriye halkı ve onun toplumsal çeşitliliğiyle tam dayanışma içinde olduğunu belirterek, bu aşırıcı grupların Suriye’nin ulusal kimliğini ya da değerlerini yansıtmadığını ve halkın bu grupları reddedeceğine olan inancını dile getirdi.

IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlendi

Pazar günü IŞİD, Şam’ın Duveyle bölgesindeki Mar İlyas Kilisesi’ne yönelik intihar saldırısının sorumluluğunu üstlendi. Saldırı, pazar ayini sırasında gerçekleşti ve en az 20 kişinin ölümüne neden oldu. Örgütün bağlantılı medya kanallarında paylaştığı açıklamada, saldırganın ayin esnasında cemaatin toplandığı sırada üzerindeki patlayıcı yeleği infilak ettirdiği bildirildi.

RIA Novosti’ye konuşan görgü tanıkları, saldırının sivillere yönelik kasıtlı bir eylem olduğunu belirtti:

“Bir terörist, Duveyle’deki bir kilisede ayin sırasında patlayıcı bir düzenekle kendini havaya uçurdu. Bazı insanlar hayatını kaybetti.”

Suriye devlet medyası da saldırıyı doğruladı. Suriye Televizyonu, patlamanın ayin sırasında kilise içinde meydana geldiğini aktardı.