Salih: 140. madde uygulanmazsa Kürtler siyasi süreçten çekilir

04 Kasım 2007

SAAF-Irak Başbakan Yardımcısı Berhem Salih, Kerkük’ün durumun normalleştirilmesiyle ilgili

SAAF-Irak Başbakan Yardımcısı Berhem Salih, Kerkük’ün durumun normalleştirilmesiyle ilgili anayasanın 140. maddesinin uygulanması gerektiğini belirtti.

 

Kürtlerin siyasi sürece katılımının anayasanın 140. maddesinin uygulanmasına bağlı olduğunu belirten Salih, “herkes şunu iyi bilmeli ki 140. maddeyi uygulama komisyonunun kararlarının yerine getirilmesi, Kürdistan İttifakı’nın siyasi sürece ve hükümete katılımının temel şartıdır” dedi.

 

Irak hükümeti, 140. maddenin uygulanma sürecini izlemek üzere bir komisyon oluşturmuştu. Kerkük’ün normalleştirilmesini öngören anayasanın 140. maddesi, 31 Aralık 2007’ye kadar Kerkük ve civarında nüfus sayımı yapılmasını ve kentin statüsüyle ilgili referandum düzenlenmesini öngörüyor.

 

Irak hükümetinin 140. maddeyi uygulamasını anayasal bir gereklilik olarak gördüklerini belirten Berhem Salih, “bu maddenin uygulanması bizim diğer meseleleri değerlendirmemizde temel ölçüdür” dedi.

 

Irak Başbakanlık Genel Sekreterliği, üç gün önce hükümetin bir süre önce onayladığı 140.Madde Komisyonu'nun 4 kararını bir kez daha görüşülmek üzere Irak Parlamentosu'na sevk etmişti.