Rusya Hariri mahkemesi konusunda BM’nin 7. maddesine karşı

01 Ocak 1970

SAAF-Rusya, Lübnan eski başbakanlarından Refik Hariri cinayeti konusunda BM’nin 7. maddesi

SAAF-Rusya, Lübnan eski başbakanlarından Refik Hariri cinayeti konusunda BM’nin 7. maddesi kapsamında bir mahkeme kurulmasına karşı olduğunu belirtti.

 

Lübnan’dan yayın yapan el-Nemar televizyonunun haberine göre Rusya’nın Birleşmiş Milletler’deki temsilci heyeti başkanı ülkesinin bu aşamada Refik hariri cinayeti konusunda kurulacak mahkemenin BM’nin güç kullanımına izin veren 7. maddesi kapsamında kurulmasını desteklemediğini belirtti.

 

Söz konusu mahkemenin 6. madde kapsamından çıkarılıp 7. madde kapsamına sokulmasının yaratacağı tehlikeli sonuçlar konusunda Fransa’yı uyaran Rus heyeti, bu durumun Lübnan barışını ve istikrarını tehlikeye sokacağını ifade etti.

 

Fransa’nın Lübnan konusunda BM Güvenlik Konseyi’nde yeni bir karar çıkarılmasını sağlamak için taslak hazırladığı bildirilmişti.

 

BM’nin 7. maddesi, Güvenlik Konseyi’nden bu kapsamda çıkarılan bir kararı uygulamaya yanaşmayan bir ülkeye uluslar arası güç kullanımını öngörüyor.

 

Hükümeti elinde bulunduran 14 Martçı gruplar, Lübnan eski Başbakanlarından Refik Hariri cinayetini soruşturmak üzere uluslar arası bir mahkeme kurulmasını istiyor.

 

Hizbullah’ın liderliğini yaptığı hükümet karşıtı koalisyon ise böylesi bir mahkemenin uluslar arası güçler tarafından siyasi bir koz olarak kullanılacağını belirterek hariri cinayeti konusunda Lübnan yargı bağımsızlığını ihlal etmeyecek bir mahkemenin kurulmasını istiyor.