Brzezinski’den iki maddelik çekilme planı

01 Ocak 1970

SAAF-ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanlarından Zbigniew Brzezinski, ABD’nin Irak

SAAF-ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanlarından Zbigniew Brzezinski, ABD’nin Irak bunalımından kurtulması için iki maddelik çekilme planı sundu.

 

ABD’nin Irak bunalımından kurtulması için Irak’tan çekilmeye dönük iki maddelik bir plan sunan ünlü stratejist, ABD’ye silahlı grupların liderleriyle anlaşarak bir çekilme takvimi açıklamasını ve çekilmeden sonra Irak’taki güvenlik tedbirleri konusunda bölge ülkeleriyle işbirliği yapmasını önerdi.

 

Christian Science Monitor gazetesine bir demeç veren Brzezinski, ABD’nin öncelikle Iraklı liderlerle, hükümet yetkilileriyle ve milis gruplarının liderleriyle görüşmesi gerektiğini belirterek Iraklılarla Irak’tan çekilme konusunda bir takvim belirlemek üzere anlaşmaya varması gerektiğini söyledi.

 

ABD’nin Irak’tan önümüzdeki yıl çekilmesini öneren Brzezinski, Washington’un bu konuyu Iraklılarla görüşmeye başlamasını tavsiye etti.

 

Çekilme takviminin belirlenmesinin ardından bölge ülkeleriyle Irak’taki güvenlik ve istikrar konusunda işbirliğine gidilmesi gerektiğini söyleyen Brzezinski, Irak’taki istikrarsızlığın İran, Türkiye, Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan’ı tehdit ettiğini belirtti.

 

Brzezinski, Irak’taki güvenlik ve istikrar konusunda işbirliği yapılacak ülkelere Cezayir, Fas, Mısır ve Pakistan’ın da dahil edilmesi gerektiğini söyledi.