Irak hükümeti: Sadr’ın çekilmesi hükümeti güçlendirdi

01 Ocak 1970

SAAF-Irak başbakanı Nuri el-Maliki’nin danışmanlarından Sami el-Askeri, Sadr grubuna mensup 6

SAAF-Irak başbakanı Nuri el-Maliki’nin danışmanlarından Sami el-Askeri, Sadr grubuna mensup 6 bakanın hükümetten çekilmesinin hükümeti destekleyen bir adım olduğunu söyledi.

 

Sadr grubuna mensup altı bakanın istifasından sonra gazetecilere açıklamada bulunan Askeri, “Sadr grubunun kararı hükümetin desteklenmesi ve güçlenmesi yönünde atılmış açık bir adımdır; bu, hükümetin taifecilikten uzak durma yönündeki hüsnüniyetinin açık bir göstergesidir” dedi.

 

Sadr grubunun bakanlarının istifasıyla Başbakan Maliki için her türlü siyasi baskıdan uzak bir şekilde kabinede revizyon yapma zemininin oluştuğunu belirten Askeri, “Sadr grubu bakanlarının istifasını olumlu mu karşılıyorsunuz?” şeklindeki bir soruya da “mesele Sadr grubu bakanlarının istifasını olumlu karşılamak veya karşılamamak değildir; önemli olan Başbakan’ın bakanlarını özgür bir şekilde seçme konusundaki özenidir” diye cevapladı.

 

Diğer grupların hükümetten çekilmesinin de hükümeti güçlendireceğini savunan Askeri, böylece kabineye seçilecek yeni bakanların grupların siyasi baskısından uzak bir şekilde gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

 

Öte yandan Sadr grubu milletvekillerinden Baha el-Areci de altı bakanın istifa etmesini milli bir adım olarak niteledi ve diğer gruplardan da benzer şekilde davranarak hükümetten ayrılmasını istedi.

 

Sadr grubu milletvekillerinden Nisar er-Rubai, grubun hükümetteki altı bakanını çekmeye karar verdiğini belirtmiş ve “biz işgalcilerin çekilmesini istiyoruz; başbakan Maliki ise ABD güçlerinin çekilmesi için bir çekilme takvimi hazırlanmasını zaruri görmüyor” demişti.