Ayetullah Sistani’den Kerkük konusunda açıklama

01 Ocak 1970

SAAF-Kuzey Iraklı bir grup din alimini kabul eden Ayetullah Sistani, Kerkük sorununun etnik ve

SAAF-Kuzey Iraklı bir grup din alimini kabul eden Ayetullah Sistani, Kerkük sorununun etnik ve grupsal çıkarlara göre değil ulusal çıkarlara göre çözülmesi gerektiğini söyledi.

 

Beraberindeki heyetle Ayetullah Sistani’yi ziyaret eden Kuzey Irak Kürt Bölgesi Ulema Heyeti Başkanı Şeyh Muhammed Talabani de görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada Irak halkının Müslüman olduğunu ve bunlar arasında hiçbir farkın bulunmadığını kaydetti.

 

Bazı bölge ülkelerinin Irak halkı arasında dini ve mezhebi çatışma çıkarmak için çaba gösterdiğini belirten Şeyh Talabani, Irak halkının gerçek bir ulusal uzlaşmayla yabancı ülkelerin Irak için kurduğu komploları etkisiz kılacağını söyledi.

 

Görüşme sırasında Ayetullah Sistani’nin de Irak halkı arasındaki birliğin korunmasının zaruretine değindiğini belirten Şeyh Talabani, Ayetullah Sistani’nin komploları etkisiz kılmak için ulemayı daha fazla rol almaya çağırdığını belirtti.

 

Kürdistan Alimler heyeti üyelerinden Şeyh Ali Hafaci de Ayetullah Sistani’nin Müslümanlar arasındaki ilmi meselelerde yaşanan görüş farklılıklarının doğal olduğunu belirttiğini ve Iraklıların temel önceliğinin bağımsızlığın kazanılması olduğunu ifade ettiğini söyledi.

 

Ayetullah Sistani’nin Kerkük’le ilgili meseleye de değindiğini belirten Şeyh Hafaci, Ayetullah Sistani’nin Kerkük halkının etnik ve grupsal çıkarlara değil ulusal çıkarlara öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

 

Ayetullah Sistani’nin Kuzey Iraklı alimlere yaptığı açıklamada Kerkük konusuyla ilgili olarak etnik ve grupsal çıkarların değil ulusal çıkarların öncelik taşıdığını söylemesini değerlendiren uzmanlar, Kuzey Iraklı din alimlerinin Kerkük konusunda Ayetullah Sistani’den destek alamadığını belirttiler.