Gazze'de ateşkes beklentisi İsrail'in toprak talebiyle suya düştü

11 Temmuz 2025

Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen Gazze ateşkes müzakereleri, İsrail'in bölgenin yaklaşık yüzde 35'ini kontrol altında tutma ısrarı nedeniyle tıkanma noktasına geldi. Hamas bu talebi kesin bir dille reddetti.

YDH - Katar ve Mısır arabuluculuğunda, ABD himayesinde İsrail ile Hamas arasında yürütülen ateşkes müzakerelerine dair son günlerde yayılan iyimser hava dağıldı.

İsrail medyasına yansıyan haberlere göre, taraflar arasındaki derin görüş ayrılıkları nedeniyle müzakere sürecinde belirgin bir tıkanma yaşanırken, İsrail hükümeti içinde 'fırsatın kaçırıldığına' dair endişeler artıyor.

İsrail'in Kan kanalına konuşan konuya aşina kaynaklar, "müzakerelerde kayda değer hiçbir ilerleme sağlanamadığını" belirterek, özellikle İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilme haritası konusunda "temel anlaşmazlıklar" olduğunu ve bunun bir anlaşmaya varılmasını engellediğini vurguladı.

Süreci takip eden Katarlı bir kaynak ise "durumun son derece karmaşık" olduğunu ifade ederek, "Henüz bir anlaşma yok, birkaç gün daha sürebilir," dedi.

Bu açıklamalar, Amerikalı yetkililerin son günlerdeki söylem değişikliğiyle de örtüşüyor. Yetkililer, daha önce "birkaç gün içinde" dedikleri anlaşma için şimdi "bir veya iki hafta" sürebileceğini belirtiyor.

'Bir adım ileri, iki adım geri'

Aynı kanalın müzakerelere katılan Filistinli bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, "ilerleme olduğu yönündeki imalara rağmen görüş ayrılıkları hâlâ büyük."

Kaynak, müzakerelerin çok yavaş ilerlediğini belirterek, "Sanki bir adım ileri, iki adım geri gidiyoruz," diye konuştu.

Kaynağa göre, şu anki en karmaşık nokta, İsrail'in "Bölgenin yaklaşık yüzde 35'lik bir alanını kendi kontrolü altında tutma" ısrarı. Hamas ise bu talebi kesin bir dille reddediyor. İnsani yardımlar konusunda ise taraflar arasında nihai bir uzlaşıya varılamamış olsa da göreceli bir yakınlaşma kaydedildiği bildirildi.

ABD'den Netanyahu'ya üstü kapalı uyarı

Bu gelişmelerle eş zamanlı olarak, üst düzey İsrailli yetkililer müzakere sürecinin başarısız olmasından duydukları endişeyi dile getirdi.

Kanal 12 muhabiri Yaron Abraham, bu yetkililerin son günlerde siyasi kademeye, "Anlaşma treni istasyona yaklaştı, raydan çıkmasına izin verilmemeli. Mevcut fırsat son fırsat olabilir," uyarısında bulunduğunu aktardı.

İsrailli esirlerin aileleriyle görüşen üst düzey bir Amerikalı yetkili de "anlaşmanın bozulmaması" konusunda uyarıda bulundu. Bu uyarının, Başbakan Benyamin Netanyahu ve aşırı sağcı müttefiklerinin müzakereleri sekteye uğratma potansiyeline yönelik açık bir gönderme olduğu değerlendiriliyor.

Walla haber sitesi ise ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun "yakın bir anlaşmaya" varılabileceği konusunda iyimser olduğunu ve ABD elçisi Steve Witkoff'un taraflarla yoğun görüşmeler yapacağını aktardı.

Rubio, Witkoff'un "savaşı sona erdirmeye yönelik müzakerelere" başlamak üzere yakında Doha'ya gitmeyi planladığını belirtti.

Netanyahu'dan 'güç kullanırız' tehdidi

Netanyahu, Washington ziyaretinin sonunda yaptığı açıklamada, "savaşı bitirme müzakerelerinin ateşkes yürürlüğe girer girmez başlayacağını" duyurmuştu.

Kalıcı bir ateşkesin, Hamas'ın silahsızlandırılması ve askeri ile idari kabiliyetlerinin ortadan kaldırılması gibi "İsrail'in asgari şartlarının karşılanmasına" bağlı olduğunu vurgulayan Netanyahu, "Bu şartlar müzakerelerle sağlanamazsa, İsrail bunları başarmak için gerekli gücü kullanacaktır," dedi.

Netanyahu, ABD ile İran arasındaki müzakerelerde 60 günlük sürenin dolmasının ardından İsrail'in İran'a nasıl saldırdığını örnek gösterdi.

Esir takasıyla ilgili olarak ise Netanyahu, serbest bırakılacak esirlerin kimliklerinin belirlenmesinin tamamen İsrail hükümetinin elinde olmadığını, kimlikleri Hamas'ın belirleyeceğini söyledi.

İsrail Başbakanı, herkesin tek seferde serbest bırakılmasını arzuladıklarını ancak "gerçeklerin" esirlerin iki aşamada serbest bırakılmasını zorunlu kıldığını savundu.

Hamas: Netanyahu engel çıkarıyor

Hamas, Netanyahu'nun açıklamalarına yayımladığı bir bildiriyle yanıt verdi. Açıklamada, "Netanyahu'nun beyanları, bir anlaşmaya varılmasının önüne engeller koyma konusundaki kötü niyetini teyit etmektedir," denildi.

Direniş örgütünün daha önce tüm esirlerin tek seferde serbest bırakılacağı kapsamlı bir esir takası teklif ettiğini ancak Netanyahu'nun bu teklifi o dönemde reddettiğini ve "hâlâ kaçamak cevaplar verip yeni engeller çıkardığını" hatırlattı.

Hamas, "saldırganlığın durdurulması, işgal ordusunun çekilmesi ve yardımların engelsiz akışını sağlayacak bir anlaşmaya varmak için müzakerelerde olumlu ve sorumlu bir tutum sergilemeye devam ettiğini" vurguladı.

Koalisyon krizi kapıda

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Netanyahu, Gazze'deki savaşın geleceğine ilişkin müzakereler nedeniyle bir "koalisyon krizinin" patlak vermesini önlemeye çalışıyor. 

Kan kanalının haberine göre başbakan, Maliye Bakanı Betzalel Smotrich ile sürekli istişare hâlinde ve "beklenen anlaşmaya yönelik itirazları nedeniyle hükümeti dağıtmasını engellemeye" çalışıyor.

Kanalın kaynakları, "Netanyahu'nun hükümetten ani bir çekilmenin yönetim krizine yol açmasından korktuğunu" bildirdi.

Zira Otzma Yehudit partisi lideri Bakan Itamar Ben-Gvir de koalisyondan ayrılma tehdidinde bulunuyor.