Tahran Hizbullah'a hava savunma füzesi verdi

01 Ocak 1970

SAAF-İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka adlı internet sitesi, İran’ın Hizbullah’a hava

SAAF-İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka adlı internet sitesi, İran’ın Hizbullah’a hava savunma füzeleri verdiğini açıkladı.

 

 İran Devrim Muhafızlarının, Hizbullah'a verilen uçaksavar füzelerinin teslimi ile ilgili bir kutlama töreni düzenlediğini belirten Debka, kutlama törenine füzelerin kullanımı konusunda eğitim alan beş yüz Lübnanlının da katıldığını belirtti.

 

İran’ın Hizbullah’a Sayyad-1, Misagh-1 ve Shahab Sagheb füzelerini verdiğini belirten Debka, Shahab Sagheb füzesinin Çin yapımı Feimeng-80 sisteminin örnek alınarak üretildiğini yazdı.  

 

Bu yeni silahların İsrail'in Lübnan üzerindeki taktiksel serbestisini ciddi anlamda kısıtlayacağını belirten Debka, Hizbullah’ın karasal füze bataryalarını koruyacak olan bu silahların İsrail uçaklarının hareket alanını daraltacağını ifade etti.

 

Debka, İran-Çin yapımı füzelerin Lübnan'a kaçak yollardan getirildiğini belirterek, uzmanların bu füzelerin Hizbullah’a ait askeri üsleri ve füze bataryalarını sürpriz saldırılarla vurmak için çok alçaktan uçan İsrail uçak ve helikopterlerini vurmak üzere tasarlandığını söylediğini nakletti.

 

Debka’nın haberine göre sıradan radar ve hava savunma füzelerinin etkisiz kaldığı bu araçlara karşı İran’dan sağlanan yeni füzeler bu açığı kapatacak.

 

7 Mart'ta 500 Hizbullah askerinin Şam'dan Tahran’a 2 sivil uçakla gittiğini ve Tahran'ın kuzeyindeki İmam Ali üssünde eğitim aldıktan sonra 16 Nisan’da aynı yolu takip edip geri döndüğünü belirten Debka, haberinde “askeri kaynaklardan aldığımız duyuma göre İsrailli yetkililer bir daha mağlup olmayacaklarını kesin bir dille ifade etseler de Hizbullah ve Hamas’ın yeni bir savaş hazırlığı karşısında oldukça yetersiz kalmaktadır. Ayrıca bu yeni silahlar çok ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu yeni tehdit karşısında ne yapılacağı ise belirsizdir. Ayrıca 500 militanın Tahran'a gitmesine nasıl izin verildiği ise merak konusudur” ifadesine yer verdi.