Sünni Savunma Bakanı Sünnileri böldü

01 Ocak 1970

SAAF-Iraklı Sünni gruplar Sünni Savunma Bakanı Ubeydi’nin değiştirilmesi konusunda görüş

SAAF-Iraklı Sünni gruplar Sünni Savunma Bakanı Ubeydi’nin değiştirilmesi konusunda görüş ayrılığına düştü.

 

Başbakan Nuri el-Maliki’nin kabinede revizyon yapacağını ve hangi grup veya partiden olursa olsun yeni bakanlıklara liyakate dayalı atamalar yapacağını belirtmesinin ardından Sünni partilerin kontenjanından savunma Bakanlığı’na atanan Abdülkadir Casim el-Ubeydi’nin değiştirilmesi konusunda anlaşmazlık yaşandığı bildiriliyor.

 

En Büyük Sünni grup olan Irak Uzlaşma Cephesi, kabine değişikliği konusunda başbakan Maliki’den bazı talepleri olduğunu ve bu taleplerin yerine getirilmemesi durumunda kabine değişikliği konusunda hükümetle işbirliği yapmayacağını belirterek Ubeydi’nin değiştirilmesini istedi.

 

Irak Uzlaşma Cephesi Sözcüsü Selim Abdullah, Irak’ta yayınlanan el-Zaman gazetesine verdiği demeçte Nuri el-maliki kabinesi kurulurken Savunma bakanı olarak Casim Ubeydi’yi kendilerinin önerdiğini belirterek “şu an da bunun değiştirilmesini istemek Irak Uzlaşma Cephesi’nin hakkıdır” dedi.

 

Savunma Bakanı Ubeydi’yi yetersiz gördükleri için değiştirilmesini istediklerini belirten Selim Abdullah, Ubeydi’nin bakan olmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen ülkedeki güvenlik sorunları konusunda bir iyileşme görülmediğini ifade etti.

 

Öte yandan el-Enbar aşiretleri Kurtuluş Şurası Başkanı Settar Ebu Reyşe ise Başbakan Nuri el-Maliki’ye bir mektup göndererek Sünni aşiretlerin Ubeydi’nin değiştirilmesine karşı olduklarını ifade etti.

 

Başbakan Maliki’ye yazdığı mektubunda Savunma Bakanı Ubeydi’nin el-Kaide ile mücadelede Sünni aşiretlere büyük yardımlar yaptığını belirten Settar Ebu Reyşe, “Savunma Bakanı’nın değiştirilmesi halinde bölgede yeniden geçmişteki gibi güvenlik sorunları yaşayacağımızdan endişe ediyoruz” dedi.

 

Birleşik Irak ittifakı üyesi Abbas Beyati ise Savunma bakanı Ubeydi’nin değiştirilmesi konusunda Irak Uzlaşma cephesi’nin yaptığı baskıların siyasi olduğunu ve bakanın yetersizliğinden kaynaklanmadığını söyledi.

 

Kabine revizyonu komisyonu üyesi de olan Beyati, Başbakan Maliki’nin Bağdat güvenlik planının uygulandığı mevcut şartlar altında Savunma Bakanı Ubeydi’nin değiştirilmesine karşı olduğunu ifade etti.