Hizbullah’tan ilginç psikolojik savaş yöntemi

01 Ocak 1970

SAAF-Hizbullah, Lübnan İsrail sınırına geçtiğimiz yılın temmuz ayında esir aldığı İsrail askerlerinin

SAAF-Hizbullah, Lübnan İsrail sınırına geçtiğimiz yılın temmuz ayında esir aldığı İsrail askerlerinin posterlerini astı.

 

Hizbullah’ın propaganda birimi, 12 Temmuz’da “Gerçek Vaat” adlı operasyonla esir alınan 2 İsrail askerinin posterini İsrail kentlerinden görüşecek şekilde sınırdaki bilbordlara astı.

 

Esir alınan iki İsrail askerinin fotoğraflarının yer aldığı posterin altında Arapça ve İngilizce olarak yazılmış “esirlerimizin özgürlüğü için” ifadesi yer alıyor.

 

Hizbullah’ın Lübnan İsrail sınırındaki bilbordlara astığı posterleri haber yapan İsrail televizyonları, Hizbullah’ın bu adımıyla esir ailelerinin Olmert hükümetine baskı yapmasını sağlamaya çalıştığını ifade etti.

 

Hizbullah, 2000 yılında da İsrail işgalinden kurtardığı güney Lübnan’daki sınır bölgelerine operasyonlarda öldürdüğü İsrail askerlerinin dev posterlerini asmış ve posterlerin altına “saldırganlığın cezası” yazısını yazmıştı.

 

Hizbullah’ın 2000 yılında uyguladığı bu psikolojik savaş yönteminin bu bölgede görev yapan İsrail askerlerinin moralleri üzerinde olumsuz etkiler yaptığı ve burada görev yapan askerler arasındaki firar olaylarında artış yaşandığı bildirilmişti.

 

Öte yandan İsrail’deki bazı haber kaynakları, önümüzdeki yaz aylarında İsrail’le Hizbullah arasında esir değişimi yapılabileceğini belirtiyor.

 

Hizbullah’la İsrail arasındaki esir değişimi için Alman istihbaratında çalışan bir görevlinin aracılık yaptığı bildirilirken, İsrail gazeteleri, Hizbullah’ın elindeki 2 İsrail askerine karşılık, Lübnanlı, Suriyeli ve Filistinli esirlerin de serbest bırakılmasını şart koştuğunu ifade etti.