Meşal: Ortadoğu büyük bir patlamanın eşiğinde

01 Ocak 1970

SAAF-Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Ortadoğu’nun tüm bölgeyi etkileyecek büyük bir

SAAF-Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Ortadoğu’nun tüm bölgeyi etkileyecek büyük bir patlamanın eşiğinde olduğunu söyledi.

 

Ramallah’ta yayınlanan el-Eyyam gazetesine bir demeç veren Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Filistin’de yaşanan sorunların çözülmemesi durumunda Ortadoğ’da büyük bir patlamanın yaşanacağı uyarısında bulundu.

 

“Ben uyarıyorum, Filsitin halkı baskı altında tutulur, toplu cezalandırma ve kuşatma sürdürülür ve siyasi gelecekten yoksunluk devam ettirilirse büyük bir patlama meydana gelecek ve bu patlama sadece Filistin’i değil, tüm bölgeyi, özellikle de İsrail’i etkileyecek” dedi.

 

Şu an yaşanmakta olan dönemi, Arafat’ın sağlığındaki intifadanın başladığı 1990’lı yıllara benzeten Halid Meşal, Filistin’de ulusal birlik hükümetinin kurulmasına rağmen birçok mali ve diplomatik sınırlamanın devam ettirildiğini söyledi.

 

“Filistin’e uygulanan kuşatmanın kaldırılması ve halkımızın yaşadığı acıların sona erdirilmesi için gerçekleşmesi mümkün olmayan şeyleri mümkün kıldık” diyen Meşal, 1967 sınırları içinde bir Filistin devleti kurulmasını kabul ettiklerini belirtti.

 

1967 sınırlarında kurulacak Filistin devletinin İsrail’i tanıyıp tanımayacağına ilişkin bir soruyu da cevapsız bırakan Meşal, “öncelikle 1967 sınırlarında kendi ülkemizi kuralım, ondan sonra konuyu siyasi gerçekler çerçevesinde değerlendiririz” dedi.

 

İşgalle yaşanan acıların sürdüğünü belirten Halid Meşal, İsrail’in tutumunda herhangi bir değişikliğin olmadığını belirtti ve “Filistin halkından faraziyelere dayalı sorulara cevap vermesi beklenmemelidir” dedi.