İsrail’deki siyasi deprem sürüyor

05 Şubat 2007

SAAF-İsrail’de yayınlanan Maariv gazetesi, artan baskılar üzerine Başbakan Olmert’in yerini

SAAF-İsrail’de yayınlanan Maariv gazetesi, artan baskılar üzerine Başbakan Olmert’in yerini Başbakan Yardımcısı Şimon Perez’e bırakacağını duyurdu.

 

İrna haber ajansının Beyrut’tan bildirdiğine göre ise görevinden istifa eden Kadima Partisi grup Başkanı Avigdor İshaki, Kadima partisi milletvekillerini telefonla arayarak partinin kurtulması için Ehod Olmert’in başbakanlıktan alınması için onları ikna etmeye çalıştı.

 

Öte yandan koalisyon ortağı İşçi Partisine mensup bakanlardan Eitan Cabel’in partisinden istifa etmesinin ardından Kadima Partisi’nin İşçi Partisi’nin koalisyondan ayrılabileceğinden endişe etmeye başladığı bildiriliyor. İşçi Partisi’nin de on gün içerisinde koalisyonda kalıp kalmamayı görüşmek üzere toplantı yapacağı ifade ediliyor.

 

İşçi Partisi genel Başkan adaylarından Ami Ayalon’un da İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in derhal görevinden istifa etmesi gerektiğini söylediği belirtiliyor.

 

Haaretz gazetesinde yer alan haberlere göre ise Winograd Komisyonu raporunun nihai şeklinin yayınlanacağı ağustos ayına kadar Ehud Olmert’in liderliğini yaptığı Kadima partisini zor günler bekliyor. Kadima’nın erken seçime gitmemek için direneceğini belirten siyasi gözlemciler, partinin bu krizi, Ehud Olmert’i başbakanlıktan alarak aşmaya çalışacağının beklendiğini ifade ediyor.

 

Başbakan Olmert ise raporun yayınlanmasının ardından istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

 

Başbakan Olmert’in ve Kadima Partisi’nin geleceğinin partinin en güçlü başkan adayı olarak görülen Dışişleri Bakanı Tzippi Livni’nin elinde olduğu yorumları yapılıyor.