İsrail'e silah taşıyan Suudi gemisi engellendi

10 Ağustos 2025

İtalya’nın Cenova Limanı işçileri, İsrail’e silah taşıyan Suudi gemisini durdurarak, Gazze’deki savaş suçlarına destek veren Suudi Arabistan’ın gerçek yüzünü ortaya çıkardı.

YDH- İtalya’nın Cenova Limanı işçileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle mağdur olanlara dayanışma amacıyla, Suudi Arabistan’a ait “Bahri Yanbu” adlı geminin geçişini engelledi. Gemide, İsrail’e silah ve mühimmat taşındığı tespit edildi. Bu gelişme, “Dünya Sosyalist Web Sitesi” (WSWS) tarafından duyuruldu.

WSWS’nin aktardığına göre, Suudi şirketi Bahri’ye ait gemi, ABD’den askeri malzeme taşıma bahanesiyle Cenova Limanı’na geldi. Ancak liman işçileri rutin kontroller sırasında gemide İsrail’e gönderilmek üzere askeri teçhizat ve mühimmat yüklü olduğunu gördü.

Yaklaşık 40 liman işçisi, yöneticilerin engellemelerine rağmen gemiye çıkarak askeri yükün fotoğraflarını çekip durumu belgeledi. İşçiler, benzer silah sevkiyatlarına karşı daha önce de direndiklerini, aynı gemiye ait benzer bir yükü 2019 yılında da engellediklerini belirtti.

Cenova Limanı İşçileri Bağımsız Sendika lideri Jose Nivoi, yaptığı açıklamada, “Gazze’de işlenen savaş suçları ve soykırımda ortak olmak istemiyoruz. Bu tür sevkiyatlara izin vermek, bu suçlara ortak olmak anlamına gelir.” dedi.

Cenova Limanı yönetimi ise bu olay sonrası “silah kaçakçılığını önlemek için kalıcı bir gözlem birimi” kurulmasını görüşmeye aldığını açıkladı. Bu adımın, İtalyan limanlarının savaş suçlarına katkı sağlayan silah kaçakçılığı için kullanılmasının önüne geçmeyi amaçladığı kaydedildi.

Uzmanlar, bu olayın Suudi Arabistan’ın Gazze saldırılarını reddettiği yönündeki iddialarının gerçek dışı olduğunu gösterdiğini, zira belgelerde Riyad’ın İsrail ile gizli askeri iş birliği içinde olduğu ve deniz filosu üzerinden Gazze’deki katliamlarda kullanılan silahları taşıdığı ortaya çıktığını ifade etti.

Tarihsel olarak da Suudi rejiminin İsrail’e lojistik ve askeri destek sağladığı, Cenova limanı işçilerinin 2019’da aynı gemiye ait silah sevkiyatını engellediği hatırlatıldı.

Gözlemciler, Suudi yönetiminin İsrail’in Gazze’deki katliamları karşısındaki sessizliğinin utanç verici olduğunu, aynı zamanda Suudi silahlarının İsrail savaş makinesini desteklediğini ve Riyad’ın sözde açıklamalarıyla gerçekleri arasındaki bu çelişkinin Suudi rejimini fiilen savaş suçlarının ortağı konumuna getirdiğini belirtti.

Ayrıca, Arap ve İslam dünyasındaki özgür insanlara, Suudi Arabistan’ın bu ikili politikasını ifşa etme ve sessiz kalmayıp silah kaçakçılığına ve savaş suçlarına ortak olan rejimi hesap vermeye çağırma görevi düştüğü vurgulandı.

Son olarak, Cenova limanı işçilerine insanlık vicdanının güçlü bir örneğini sergiledikleri için teşekkür edilirken, Suudi rejiminin Gazze’deki soykırım destekçiliğiyle ilgili tüm gizli silah anlaşmalarının uluslararası soruşturmayla açığa çıkarılması ve savaş suçlarına ortak olan rejime yaptırım uygulanması talep edildi.