İran Basınından ABD ile görüşmeye tepki

05 Mart 2007

SAAF-İran’ın etkili gazetelerinden Keyhan’ın Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Şeriatmedari,

SAAF-İran’ın etkili gazetelerinden Keyhan’ın Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Şeriatmedari, ABD’nin İran’la görüşmesinin bir tuzak olduğunu söyledi.

 

İsna haber ajansına bir demeç veren Şeriatmedari, Mısır’ın Şarmu’ş- Şeyh kentinde düzenlenen Irak konulu toplantıya İran’ın katılmasının çok önemli olduğunu belirtti ve İransız bir Irak toplantısının hiçbir sonuç vermeyeceğini ifade etti. Bununla birlikte İran ve ABD dışişleri bakanlarının muhtemel görüşmesine de sert bir dille karşı çıktı.

 

Amerika’nın İran’la görüşme taktiğiyle yeni bir tuzak peşinde olduğunu söyleyen Şeriatmedari, İran’ın Mısır’daki toplantıya başlangıçta karşı olduğunu belirterek katılımcıların hedeflerinin Irak halkının çıkarına olmadığını söyledi.

 

“Irak’a koşu ülkeler toplantısı artık komşuların çok ötesinde bir katılımla gerçekleşiyor, özellikle de Amerika’yla iyi ilişkilere sahip ülkelerin bu toplantıya katıldıkları düşünülürse, ABD, Irak’ta gayri meşru ve dayatmacı varlığını, toplantıya katılan ülkelere görev paylaştırarak, Irak’ta asıl sorununun  kendisinden kaynaklandığı gerçeğini örtbas edecektir” diyen Şeritmedari, Amerika’nın Irak’la ilgili olarak sahneye yeni aktörleri çekmeye çalıştığını belirtti.

 

 Şeriatmedari, Mısır’daki toplantının kesinlikle Irak halkının çıkarını göz önünde tutan bir toplantı olmayacağını kaydederek, “Zaten İran bundan dolayı bu toplantıya katılmamaya özen gösteriyordu fakat Irak başbakanı, Iraklı diğer yetkililer ve Irak halkının istekleri sonucu İran bu toplantıya katılmaya vermiştir” dedi.

 

İran’ın toplantıya katılmakla Amerika’nın Irak ve bölge ile ilgili yeni oyunlarını önemli düzeyde engelleyeceğini ve bundan dolayı da İran’ın toplantıya katılmasının çok önemli olduğunu belirten Şeriatmedari, “toplantıdan Irak halkının yararına fazla beklenti içinde olunmamalıdır” ifadesini kullandı.

 

Irak’la dini, kültürel, coğrafi, tarihi çok önemli ortaklıkları bulunan İran’ın Mısır toplantısına katılmaması halinde toplantının hiçbir değerinin de olmayacağını kaydeden Şeriatmedari, Iraklı yetkililerin bu gerçeği görerek İran’dan bu toplantıya katılmaları yönünde bir çok kez davette bulunduklarını ve İran’ın kabul ettiğini söyledi.

 

ABD dışişleri bakanı ile Irak konusu dışında ikili bir görüşme olmayacağının bildirilmesine rağmen Amerika’nın, Mısır’daki toplantıda Rice ve Mutteki’nin görüşeceği şeklinde bir haberle, toplantının havasını kendi lehine yönlendirmeye çalıştığını belirten Şeriatmedari, “Amerika’nın en büyük hedefi toplantıda Irak konusunu ele almak ve Irak’ın sorunlarını görüşmekten çok, İran’la yapışacak muhtemel görüşmeyi uğursuz hedefleri için kullanmak ve bu yönde propaganda yapmaktır” dedi.

 

Şeriatmedari, ABD ve İran dışişleri bakanları arasında yapılması muhtemel bir görüşmeyle ilgili olarak ise, “Böyle bir görüşme için ön hazırlık olmalı, yoksa Irak toplantısında iki taraf arasında bir görüşmenin olacağına inanmıyorum. Çünkü ön hazırlığı olmayan bir görüşmenin olumsuz yankıları olacak ve faydası olmayacaktır” dedi.