Mutteki: Irak komşulara yönelik bir terör üssü olmamalı

05 Nisan 2007

SAAF-İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Mısır’ın Şarmu’ş- Şeyh kentinde düzenlenen Irak

SAAF-İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Mısır’ın Şarmu’ş- Şeyh kentinde düzenlenen Irak konulu uluslar arası toplantıda Irak’ın komşu ülkelere karşı bir terör üssü haline getirilmesinin kınanmasını istedi.

 

Irak’taki sorunların temelinde işgalin ve terörizmin bulunduğunu belirten Mutteki, “Irak’ta yaşanan terörizm, işgalcilerin yanlış politikalarının bir sonucudur” dedi.

 

Mısır’ın Şarmu’ş- Şeyh kentinde düzenlenen uluslar arası konferansta bir konuşma yapan İran Dışişleri Bakanı Mutteki, Irak’ın teröristler için güvenli bir bölge haline getirilmesinin ve buranın komşu ülkelere karşı bir terör üssü olarak kullanılmaya çalışılmasının kınanması gerektiğini belirten Mutteki, “Bu konuda etkili adımlar atabilmesi için Irak hükümeti desteklenmeli ve bölgedeki tehlikeli gidiş önlenmelidir” dedi.

 

Irak’ta fasit bir dairenin içine girildiğini belirten Mutteki, “teröristler işgalcilere karşı mücadele ettiklerini iddia ediyorlar, işgalciler de buradaki varlıklarının devam edişini terörizmle mücadele bahanesiyle izah ediyorlar” dedi.

 

İşgalle terörizmin Irak’ta yaşanan sorunların ana kaynağı olduğunu belirten İran Dışişleri Bakanı, “Irak’ta terörist eylemlerin artmasının asıl sebebinin yabancı güçlerin uyguladığı yanlış politikalar olduğundan kuşku yoktur” diye konuştu.

 

Irak’ta yaşanan bunalımın asıl sebebinin işgal olduğunu belirten Mutteki, “ABD Irak’ı işgal etmesinin sorumluluğunu üstlenmeli ve sorumsuzca başkalarını suçlamaya kaçmamalıdır” dedi.

 

Irak’ın güvenlik ve istikrara kavuşması için ABD’nin Irak’tan çekilme konusunda bir plan açıklaması gerektiğini söyleyen İran Dışişleri Bakanı, Irak halkının işgalin sona ermesi yönünde somut bir plan görmek istemekte haklı olduğunu belirtti.

 

Bölge ülkelerinden ve uluslar arası güçlerden Irak hükümetine destek vermelerini isteyen Mutteki, ülkesinin Irak halkına ve hükümetine son dört yıl boyunca sürekli yardım yaptığını hatırlattı ve “İran bir müddet önce Irak’ın yapımı ve onarımı için bu ülkeye bir milyar dolar vermiştir” dedi.