Olmert’ten Perez ve Livni’ye sus payı

05 Haziran 2007

SAAF-İsrail Başbakanı Ehud Olmert, kendisinin istifasını isteyen Başbakan Yardımcısı Şimon

SAAF-İsrail Başbakanı Ehud Olmert, kendisinin istifasını isteyen Başbakan Yardımcısı Şimon Perez’le Dışişleri Bakanı Tzippi Livni’yi görevden almama kararı verdi.

 

İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada Başbakan Olmert’le Dışişleri Bakanı Tzippi Livni’nin yaptıkları görüşmede Olmert liderliğindeki hükümette birlikte çalışma kararı aldıklarını ifade etti.

 

Lübnan savaşındaki başarısızlıktan Başbakan Olmert’i ve Savunma Bakanı Amir Peretz’i sorumlu tutan Winograd Komisyonu raporunun açıklanmasından sonra Dışişleri Bakanı Livni ve Başbakan Yardımcısı Şimon Perez, Başbakan Olmert’i istifaya çağırmıştı.

 

Öte yandan Olmert hükümetinin ortağı olan Amir Peretz liderliğindeki İşçi Partisi’nin hükümetten çekilmeyi görüştüğü, böylesi bir karar alması durumunda İsrail’in erken seçimlere gidebileceği belirtiliyor.

 

Dışişleri Bakanı Tzippi Livni’nin önce açıkça Başbakan Olmert’in istifa etmesini isteyip ardından anlaşmaya varmasını değerlendiren uzmanlar, İsrail’de yeni ve gelecek vaat eden bir politikacı olarak görülen Livni’nin bu tutumuyla halk nezdinde puan kaybedebileceğini belirtiyorlar.

 

Gerek dışarıdan ve gerekse partisinin içinden yoğun şekilde baskı altında tutulan Olmert’in Parti içindeki konumunu da kaybedebileceği değerlendirmeleri yapılırken Kadima’nın liderliği konusunda Dışişleri Bakanı Tzippi Livni ile 83 yaşındaki Başbakan Yardımcısı Şimon Perez’in yarışacağı tahmin ediliyor.

 

Kadima Partisiyle benzer bir durumun söz konusu olduğu İşçi Partisi’nde de partinin liderliğini yapan Amir Peretz, seçimlerden sonra Savunma Bakanlığı görevinden ayrılacağını; ama istifa etmeyi düşünmediğini açıkladı.

 

Başbakan Ehud Olmert’in Dışişleri Bakanı Livni’yi ve Başbakan Yardımcısı Şimon Perez’i görevinden almayarak hükümetinin ömrünü bir süre daha uzattığı söylenebilse de İsrail’deki siyasi bunalımın muhtemel bir erken seçime kadar süreceği tahmin ediliyor.