İran: UF-6 üretiminde dünyanın 8 ülkesinden biriyiz

05 Temmuz 2007

SAAF-İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Saidi, ülkesinin nükleer

SAAF-İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Saidi, ülkesinin nükleer santrallerde kullanılan UF-6’nın üretimi konusunda dünyanın 8 ülkesi arasına girdiğini açıkladı.

 

Tahran’daki Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen nükleer alanda sağlanan gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantıda konuşan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Saidi, İran’ın nükleer santrallerde kullanılan stratejik öneme sahip UF6 maddesinden 280 ton ürettiğini belirtti.

 

İran’ın bu üretimle daha önce bu alanda oluşturulan tekeli kırdığını belirten Saidi, ülkesinin UF-6 üretiminde dünyadaki 8 ülke arasına girdiğini ifade etti.

 

İran’ın İngiltere Fransa ve Almanya’dan oluşan üç Avrupa ülkesiyle nükleer alanda müzakereler yürüttüğü 2004 yılındaki durumuna değinen Saidi, “üç Avrupa ülkesi o dönemde bize lütufta bulunup İsfahan’daki UCF tesislerinde sadece UF-2 üretimi için izin veriyorlardı. Bugün nükleer teknoloji üretir hale gelen İran şu an 280 ton UF-6’ya sahiptir. Nükleer alanda stratejik öneme sahip UF-6’nın bin kilosu için üç yıl öncesine kadar bir sürü taleple soruyla ve cevapla karşılaşıyorduk” dedi.