Maliki’den yeni siyasi süreç planı

05 Ağustos 2007

SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin yakında parlamento dışındaki kesimleri ve silahlı grupları

SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin yakında parlamento dışındaki kesimleri ve silahlı grupları siyasi sürece kazandırmak üzere yeni bir plan sunacağı belirtildi.

 

Irak’ta yayınlanan el-Sabah gazetesinin haberine göre Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Şarmu’ş- Şeyh kararları doğrultusunda bir ulusal cephe oluşturmak için beş bölümden oluşan yeni planı yakında sunacak.

 

Halkın taleplerine cevap vereceği açıklanan planın hükümeti, siyasi grupları ve çözümde rol almaya davet eden bir plan olacağı ve Irak’ta yaşanan sorunların Irak dışındaki meselelerle ilgili olmadığını belirteceği ifade ediliyor.

 

Iraklı parlamenterlerden Abbas el-Beyati konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu planın, şartların kendilerine siyasi sürece katılma izni vermediği grupları siyasi sürece katmayı öngördüğünü belirtti.

 

Yeni planla ulusal uzlaşma sürecinin güçlendirileceği, hükümet karşıtı olmakla birlikte Irak halkına şiddet kullanmayan grupları kapsayacağı belirtiliyor.

 

Yeni planın bu gruplara siyasi karar süreçlerine katılma yolunu açacağı belirtilirken bu çerçevede bakanlıklarda da reformlar yapılacağı ifade ediliyor.

 

Yeni planın güvenlik planıyla birlikte işletileceğini belirten Abbas el-Beyati, bu kez milisler konusunda nihai adımların atılacağını söyledi.