Kudüs’teki Arap nüfusu Yahudilerden fazla artıyor

05 Ekim 2007

SAAF-İsrail’in tüm önlemlerine rağmen Kudüs’teki Filistinlilerin nüfus artış oranının Yahudilerinkini

SAAF-İsrail’in tüm önlemlerine rağmen Kudüs’teki Filistinlilerin nüfus artış oranının Yahudilerinkini geçtiği bildiriliyor.

 

Çin haber ajansı Xinhua’nın bildirdiğine göre İsrail’deki bir araştırma kuruluşu, İsrailli yetkililerin tüm önlemlerine rağmen Filistinlilerin Kudüs’teki nüfus artış oranının Yahudilerinkine nispetle iki kat fazla olduğunu açıkladı.

 

İsrailli araştırma kurumunun raporuna göre 720 bin Kudüs’te yaşayan kişinin yüzde 66’sını Yahudiler, yüzde 34’ünü de Filistinliler oluşturuyor. 2020 yılına kadar Kudüs’teki Yahudi nüfusunun yüzde 60, Filistinlilerin nüfusunun ise yüzde 40 olacağını belirten kuruluş, 2030 yılında ise iki kesim arasındaki nüfus oranının yüzde 50 şeklinde dengeleneceğini kaydetti.

 

1970’li yılların başlarında aldığı bir kararla Kudüs’teki Arap nüfusunun yüzde 23’ün üzerine çıkmasını engellemeye çalışan İsrail’in, Kudüs’te Filistinlilere yönelik ayrımcı tedbirler aldığını belirten kuruluş, burada yapılan inşaatların ruhsat giderlerinin arttırıldığına ve yeni Yahudi yerleşim merkezleri kurulabilmesi için Filistinlilerin evlerinin yıkıldığına işaret etti.

 

Filistinlilerin kentten zorunlu göçe tabi tutulmasına ve duvar inşasına rağmen, Filistinlilerin nüfus artış hızının Yahudilere oranla son 40 yıl içerisinde iki katına çıktığını belirten raporda bu durumun göz önünde bulundurularak İsrail hükümetine kentin sınırındaki Arap mahallelerinin kaldırılması ve Kudüs kenti sınırlarının batıya doğru genişletilmesi tavsiye ediliyor.