Sadr grubundan çekilme takvimi konusunda siyasi adım

05 Kasım 2007

SAAF-Irak parlamentosundaki Sadr grubunun yabancı güçlerin Irak’tan çekilmesi için mecliste

SAAF-Irak parlamentosundaki Sadr grubunun yabancı güçlerin Irak’tan çekilmesi için mecliste imza toplayacağı belirtildi.

 

Mukteda Sadr’a bağlı Sadr hareketinin Irak parlamentosundaki grup sözcülerinden Baha el-Areci, ABD ordusunun çekilmesi için takvim belirlenmesini isteyen yasa taslağına şimdiye kadar 144 milletvekilinin imza attığını belirtti.

 

Irak parlamentosunda 275 milletvekili bulunuyor.

 

Milletvekilleri tarafından imzalanan yasa taslağının Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani’ye sunulduğunu ve kendi başkanlığında bir komisyon kurulduğunu belirten Areci, komisyon üyelerinin İçişleri, Savunma ve Ulusal Güvenlik bakanlıklarıyla Irak güvenlik güçlerinin güvenlik yetkisini devralma zamanı konusunda görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

 

Bakanlık yetkilileriyle yapılan toplantıların ardından konuyla ilgili cevapları aldıklarını belirten Areci, komisyonun yakında çalışmalarını tamamlayacağını ve hazırlanan yasa taslağının inceleneceğini ve parlamentoda oylamaya sunulacağını ifade etti.

 

Kürdistan İttifakı milletvekillerinden Mahmud Osman da çekilme takvimiyle ilgili yasa taslağını birçok milletvekilinin imzaladığını belirterek kendisinin de bu yasa taslağını imzalayanlar arasında olduğunu söyledi.

 

Sadr grubunun çekilme takvimi belirlenmesi konusunda ısrarcı olduğunu belirten Osman, bununla birlikte parlamentodaki bazı grupların çekilme konusundaki nihai kararı parlamentonun vermesini istediklerini, Kürt ittifakı listesindeki parlamenterlerin ise ABD’nin Irak’tan tedrici olarak çekilmesini desteklediklerini belirtti.