Mahmut Abbas: İsrail’le müzakereye hazırız

01 Ocak 1970

SAAF- Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmut Abbas, Hamas’a rağmen İsrail’le barış görüşmelerine

SAAF- Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmut Abbas, Hamas’a rağmen İsrail’le barış görüşmelerine hazır olduğunu söyledi.

 

Ankara’daki temaslarının ardından Norveç’e giden Mahmut Abbas, Oslo’da yaptığı açıklamada, Filistin Özerk Yönetimi olarak İsrail’le barış görüşmeleri başlatmaya hazır olduklarını belirterek “Filistin Kurtuluş Örgütü, hala İsrail’le görüşmeler yapabilecek yasal yetkilere sahiptir; Hamas hükümeti buna engel olamaz” dedi.

 

“Filistin’in tek yasal temsilcisi olan Filistin Kurtuluş Örgütü’nün lideri ve Filistin Özerk Yönetimi başkanlığına seçimle gelmiş biri olarak İsrail’le barış görüşmeleri yapmaya hazırım” diyen Mahmut Abbas, Filistin’le İsrail arasından acilen bir uluslar arası konferans yapılması gerektiğini de ifade ederek ABD, AB, BM ve Rusya’dan oluşan dörtlü grubun bu konferans için arabulucu olabileceğini söyledi.

 

Abbas’ın bu sözlerini değerlendiren İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Regev ise “bu yolda ilerlemenin en iyi yolu, uluslar arası toplumun kabul ettiği Yol Haritası planını uygulamaktır” diyerek Uluslar arası konferansın Yol Haritası planında öngörüldüğünü belirterek bunun bağımsız Filistin devleti kurulmasının üçüncü veya son aşamasında yer aldığını ifade etti.

 

Mahmut Abbas’ın uluslar arası konferans önerisi, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in 2001 yılına kadar İsrail’in sınırlarını tek taraflı olarak belirleme planına alternatif olarak ortaya konuyor.

 

Olmert’in planına göre İsrail, Batı Şeria’nın önemli bir bölümünden çekilerek buradaki Yahudilerin yoğunlukta olduğu yerleri ve Kudüs’ün büyük bir bölümünü kendi sınırları içine almış olacak. Buna karşın Filistinliler, Kudüs’ün kurulacak Filistin devletinin başkenti olmasını istiyorlar.